Miliardarul Elon Musk a creat o Inteligenţă Artificială care este prea periculoasă pentru publicul larg

  •  
  •  
  •  
  •  

Compania non-profit OpenAI, susținută de controversatul miliardar Elon Musk, a luat decizia extraordinară de a nu publica noul său proiect de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale, datorită îngrijorărilor că tehnologia aceasta ar putea fi utilizată în mod abuziv.

Sistemul de inteligenţă artificială dezvoltat de OpenAI este conceput pentru a scrie atât știri, cât și lucrări de ficțiune. Potrivit companiei, modelul GPT2 a devenit atât de eficient în îndeplinirea acestui rol, încât a ridicat preocupări etice în cadrul companiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Jack Clark, OpenAI consideră că posibilele efecte ale acestei noi tehnologii ar trebui examinate cu atenție înainte de a fi dezvăluite publicului larg. „Trebuie să facem experimente pentru a afla ce se poate și ce nu se poate face”, a spus el. „Dacă nu puteți anticipa toate abilitățile unui model, trebuie să vedeţi ceea ce poate face”.

GPT2 este în esență un generator de text. Funcționează după ce un programator îi oferă un text și apoi solicită ca Inteligenţa Artificială să facă previziuni asupra a ceea ce ar trebui să urmeze în continuare, scriind următoarele propoziții. Multe Inteligenţe Artificiale generatoare de text sunt deja în circulație, însă, potrivit creatorilor săi, niciunul nu este la fel de eficient ca GPT2, care nu prezintă semnele tipice ale textelor generate de Inteligenţa Artificială. Modelele anterioare au arătat o tendință de a se focaliza pe detalii irelevante după câteva propoziții sau deveneau inconsistente din punct de vedere gramatical, atunci când se produceau propoziții complicate. Totuși, această Inteligenţă Artificială este capabilă să mențină un anumit stil pe parcursul mai multor paragrafe de text. Acest lucru a fost atribuit înțelegerii sale a textului, care este în concordanţă cu lectura umană.

Foto: maxpixel.net (Commons Creative – free)

  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner