În viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, întrebarea care se pune este următoarea: vom fi noi, oamenii, înlocuiți treptat de către roboți, ca în filmul SF „Terminator”? Mulți experți consideră că societatea noastră viitoare va fi construită pe o colaborare eficientă între oameni și mașini. Dar lipsa de încredere rămâne singurul factor important care oprește acest lucru.
Procesul decizional al Inteligenţei Artificiale (care guvernează roboţii) este, de obicei, prea dificil pentru majoritatea oamenilor pentru a-l înțelege. Interacțiunea cu ceva ce nu înțelegem poate provoca anxietate și ne face să simțim că pierdem controlul. De asemenea, mulți oameni pur şi simplu nu sunt familiarizați cu multe cazuri de Inteligenţă artificială, întrucât, adeseori, aceasta lucrează în fundal. În schimb, oamenii sunt atenţi la situațiile în care Inteligenţa Artificială dă greş.
Nu este exclus ca Inteligenţa Artificială să depășească într-o bună zi oamenii, iar exemplul cel mai recent de Inteligenţă Artificială este cel care și-a făcut debutul la Conferința Mondială de Internet din Wuzhen (China, 2018). Agenția de știri Xinhua din China, deţinută de către guvernul chinez, a dezvăluit o inteligenţă artificială virtuală, care îndeplineşte funcţia de prezentator de ştiri. Şi asta se întâmplă în China, o ţară cu multe controale stricte asupra libertății presei.
Inteligenţa Artificială şi-a început astfel prezentarea: „Bună. Sunt un prezentator de ştiri în limba engleză, dotat cu Inteligenţă Artificială. Aceasta este prima mea zi la Agenţia de Ştiri Xinhua. Vocea şi chipul meu sunt modelate după Zhang Zhao, un prezentator de ştiri real. Dezvoltarea industriei mass-media cere o inovare continuă şi o integrare continuă cu tehnologiile avansate. Voi lucra fără oprire, pentru a vă ţine informaţi, odată ce textele vor fi introduse în sistemul meu”.
Xinhua a construit Inteligenţa Artificială, împreună cu motorul de căutare Sogou din China, declarând că acest lucru va permite agenției de știri să aibă o acoperire de știri 24/24 de ore, reducând în același timp costurile de producție. Deși şi în alte țări s-au mai încercat ceva asemănător, Xinhua susține că aceasta este prima Inteligenţă Artificială (prezentator de ştiri) din lume care are capacitatea de a se dezvolta în timp prin învățare.
Surse: huffingtonpost.com (traducerea si adaptarea proprie)
Foto: captura YouTube