Ce ni se ascunde despre atacul terorist asupra obiectivelor petroliere din Arabia Saudită, ce a avut loc pe 14 septembrie 2019


Imagine: Reuters

Precum deja se ştie, pe 14 septembrie 2019 rafinăria Abqaiq din Arabia Saudită (cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din lume), precum și câmpul petrolier Khurais din acelaşi stat, au fost atacate de mai multe rachete de croazieră. Americanii s-au grăbit să dea vina pe Iran pentru aceste atacuri teroriste, deşi rebelii Houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru atac. Un purtător de cuvânt al armatei saudite a declarat că ancheta inițială sugerează că au fost folosite „arme iraniene”.

A doua zi, pe 15 septembrie, oficialii militari americani au prezentat public imagini din satelit care ar constitui dovadă a culpabilității Iranului în atacul din Arabia Saudită. Potrivit unui oficial american anonim, Iranul a lansat mai multe rachete de croazieră și peste 20 de drone de pe teritoriul său, pentru a efectua atacul. În timp ce Iranul a negat acuzațiile, țara a amenințat că este pregătită pentru război, dacă este nevoie. Un comandant al Gărzii Revoluționare Islamice a declarat că „toată lumea ar trebui să știe că toate bazele americane și portavioanele lor pe o distanță de până la 2000 km în jurul Iranului se află în raza rachetelor noastre.”

Între timp, au apărut zvonuri care arată implicarea Irakului. Baghdad-ul a negat categoric orice implicare, după ce un oficial anonim al serviciilor de informații irakiene a declarat pentru cotidianul „Middle East Eye” că atacurile au fost lansate de pe teritoriul irakian și au fost drept represalii pentru atacurile cu drone israeliene (finanțate de saudiţi), din august 2019, asupra forțelor instruite de Iran în Siria.

Atacurile teroriste au produs o undă de şoc pe piaţa petrolieră, producţia zilnică reducându-se cu 5,7 milioane de barili pe zi, mai mult decât producţia din jurul altor evenimente mai grave din Orientul Mijlociu (invadarea Kuweitului de către Irak în 1990, revoluţia iraniană din 1978-1979 sau războiul israeliano-arab din 1973-1974).

Întrebarea care se pune totuşi este următoarea: cum a putut avea loc un asemenea atac terorist la cea mai mare rafinărie din lume, care este protejată militar de americani? Se ştie că protejarea Arabiei Saudite și a altor producători din Golful Persic a fost o prioritate a politicii externe americane de zeci de ani, după cel de-al doilea război mondial. Potrivit unei estimări realizate de Secure America’s Future Energy (SAFE), Statele Unite cheltuiesc aproximativ 81 de miliarde de dolari pe an protejând aprovizionarea cu petrol din întreaga lume.

Apoi, de ce se dă vina pe Iran pentru atacuri, atât timp cât se ştie că rebelii Houthi au drone performante, capabile să lovească obiective din teritoriul saudit aflate la 1.500 de km distanţă. Un purtător de cuvânt al acestor rebeli, generalul Yahya Saree, declara recent că forţele sale militare au o nouă rachetă care se va concentra pe obiective saudite.

Dar asta nu înseamnă că Iranul nu ar fi putut efectua atacul – este posibil să fi făcut acest lucru. Dar dovezile lipsesc – câteva fotografii și afirmații ale unor oficiali anonimi nu sunt suficiente. După o campanie de presiuni maxime, de amenințări constante de război și de atacuri asupra forţe pro-iraniene din Irak, Siria și Liban, poate că Iranului i-a ajuns cuţitul la os şi a decis să acţioneze, răspunzând militar împotriva intereselor vitale ale Statelor Unite din zonă.

Nu putem exclude posibilitatea, dar până nu cunoaștem adevărul, cel mai bine este să nu speculăm prea mult, având în vedere cât de mare este miza…