În 2012, un om de ştiinţă a făcut o predicţie tulburătoare: mari violenţe sociale vor avea loc în 2020 în SUA. Cum de-a reuşit!?


Dacă nu înțelegem greșelile din istoria noastră, putem fi sortiți să le repetăm. Dar dacă am putea folosi știința, nu numai pentru a înțelege mai bine trecutul nostru, dar şi pentru a face predicții despre viitorul nostru?

În 2012, Peter Turchin a publicat un studiu în „Journal of Peace Research” (îl puteţi descărca de AICI), care oferea următoarea predicţie nefavorabilă: SUA va avea parte de un „vârf” de instabilitate socială în anul 2020. Astăzi, această previziune se verifică: națiunea americană se confruntă cu o pandemie mortală, cu mari tulburări sociale şi cu greutăţi economice. Dar cum a ajuns Turchin să aibă dreptate?

Ca matematician și biolog, Turchin este o figură cheie într-un domeniu nou și controversat numit cliodinamică (numele provine de la „Clio” din mitologia greacă, fiica lui Zeus, una dintre cele 9 muze). Această zonă multidisciplinară a cercetării examinează istoria printr-o abordare cantitativă, tratând istoria ca o știință. Cliodinamica profită adesea de informațiile istorice care sunt între timp digitalizate, creând și testând modele matematice care urmăresc să explice enigme ale trecutului, cum ar fi cauza decăderii imperiilor. În cliodinamică, se foloseşte în istorie metoda științifică standard, care funcţionează foarte bine în fizică, biologie și multe științe.

Revenind la studiul său din 2012, Turchin a examinat istoria instabilității socio-politice din SUA, din 1780 până în 2010. Pentru a face acest lucru, el a folosit date despre aproximativ 1.600 de incidente politice violente din istoria americană, cum ar fi linşajul, revoltele sau teror*ismul. El a combinat aceste date cu un model care a luat în considerare forțele societale mai largi, cum ar fi scăderea salariilor, inegalitatea averilor, schimbări în structura populației și creșterea concurenței pentru locurile de muncă de elită. Rezultatele au relevat faptul că violența politică americană tinde să se producă în cicluri regulate, cu perioade de pace, combinate cu vârfuri de violență și tulburări sociale.

Turchin a observat că există mai multe cicluri. De exemplu, avem un ciclu care apare la fiecare 50 de ani, cu vârfuri în 1870, 1920 și 1970. Turchin numește această oscilație ciclul „tată-fiu”: tatăl percepe o nedreptate socială și se revoltă, în timp ce generația fiului se abține de la revoltă. Apoi, a treia generație repetă ciclul.

Alt ciclu este mult mai lung, apărând o dată la 2-3 secole. Ciclul începe cu o societate care este aproximativ egalitară, dar, în timp, populația sa crește, oferta de muncă depășește cererea și inegalitatea de avere devine din ce în ce mai intolerabilă. În cele din urmă, societățile de acest tip tind să se prăbușească sau să sufere de instabilitate politică prelungită.

Modelul lui Turchin se bazează pe teoria structural-demografică, care încearcă să înțeleagă forțele care determină ca societățile să devină instabile. Modelul dezvăluie faptul că cicluri regulate de instabilitate politică s-au produs nu numai în SUA, ci și în Imperiul Roman, în Egipt, China și Rusia.

Revenind la ciclul de 50 de ani „tată-fiu”, în 2012 Turchin previziona că următoarea perioadă de tulburări grave în SUA se va întâmpla în anul 2020 (1870 → 1920 → 1970 → 2020), o predicţie tulburătoare ţinând cont de realitatea zilelor actuale din Statele Unite.