Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Secretul lui Fontenelle, scriitorul francez care a trăit 100 de ani: mâncaţi cât mai multe căpşuni!

107

Fontenelle_2Bernard le Bovier de Fontenelle (1657-1757) a fost un scriitor francez renumit, a cărui operă celebră a rămas “Conversaţii despre pluralitatea lumilor” (1686). Născut în Rouen (Franţa) în anul 1657, el a murit un secol mai târziu, chiar cu puţin înainte de a împlini vârsta de 100 de ani, trăind de patru ori mai mult decât speranţa medie de viaţă din acele timpuri. În mod evident, Fontenelle făcea parte dintr-o familie de oameni de litere, căci mama sa era sora celebrului dramaturg Pierre Corneille. Deşi, profesia sa era de avocat, ca şi tatăl său, el a renunţat la avocatură şi şi-a petrecut viaţa scriind despre filozofi şi oameni de ştiinţă.

Fontenelle era un mare gurmand (adică mânca foarte mult), el atribuindu-şi marea longevitate prin faptul că mânca multe căpşuni. Oricare ar fi fost factorul care l-a făcut să trăiască atât de mult, un lucru este cert: el şi-a menţinut sănătatea şi vigoarea până în momentul morţii sale. Întâlnindu-l la 92 de ani, o femeie scria despre el că era foarte viu şi mâncăcios asemenea unui tânăr de 20 de ani.

P.S. Şi regina Victoria a Marii Britanii (care a trăit şi ea mult pentru a cea epocă – 82 de ani) obişnuia să mănânce căpşuni (vedeţi aici articolul: https://www.lovendal.ro/wp52/regina-victoria-a-angliei-era-obsedata-de-capsuni/) Oare oamenii care mănâncă foarte mult căpşuni sunt mai longevivi? Ar fi interesant de făcut un studiu în această privinţă!

Orgoni Crystal