Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Enigma celor două portrete ale poetului Mihai Eminescu

  •  
  •  
  •  
  •  

blankToată lumea cred că ştie celebrul portret al lui Eminescu din tinereţe – cea în care vesta poetului e de aceeaşi culoare ca şi sacoul. Însă puţini ştiu că nu aceasta este „fotografia originală” a marelui poet; ea a fost modificată şi desenată de către Bernhard Brand în atelierul său din Iaşi – „Bernhard Brand Pictor şi Photographe in Iassy”. Fotografia originală a fost executată de Jan Tomas din Praga, în septembrie 1869 (deci poetul avea 19 ani atunci). În acea fotografie, Eminescu poartă un sacou de culoare gri-deschis şi vestă albă cu carouri mari, discrete, abia sesizabile.

Criticul literar Şerban Cioculescu a fost cel care a semnalat aceste două variante, el spunând următoarele: „Se păstrează două variante ale lui Eminescu, una cu vestă de culoare închisă, asortată cu haina, cealaltă de culoare mai deschisă, cum va fi fost în realitate (dar asta nu are nici o importanţă)”.

Un alt critic literar, Victor Crăciun, analizează şi el aceste două portrete, la un moment dat chiar gândindu-se că nu ar fi fost imposibil ca să se fi făcut două versiuni fotografice, cu două veste, din cauza preţului ridicat al fotografiei. Cu alte cuvinte, poetul s-ar fi ridicat din faţa obiectivului fotografic, ar fi schimbat vesta, s-ar fi reaşezat exact în aceeaşi poziţie şi fotograful i-ar mai fi făcut o poză – ceea ce nu corespunde cu realitatea.

Între cele două imagini ale poetului există însă diferenţe evidente (în afară de culoarea diferită a vestei). Astfel, fotografia realizată de Tomas are dimensiunile de 6 x 9 cm, iar cea semnată de Brand, este ceva mai mare, de 6,5 x 10,5 cm. Fotograful praghez a lucrat în sepia, o culoare ştearsă, fără contrast, în timp ce fotograful ieşean a lucrat în alb-negru, păstrând întocmai proporţiile şi fizionomia poetului, dar schimbând culoarea vestei, pentru a obţine un contrast mai mare. La Tomas, portretul ocupă aproape întreaga suprafaţă de hârtie fotografică, la Brand, portretul este mai mic lăsând loc la baza lui pentru inscripţia: „M. Eminescu de 19 ani”. Umbra, la Tomas este discretă, din spatele capului spre extremităţile fotografiei, iar la Brand, umbra este mai accentuată, apare ca o aureolă în jurul capului.

blank


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu