Din secretele de viaţă ale marii actriţe Irina Petrescu


Imagine: captura filmul „Nu vreau sa ma insor” (1960)

Una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului românesc a fost Irina Petrescu (1941-2013). Puţini ştiu însă că Irina Petrescu a vrut să devină arhitectă, şi nu actriţă, dar destinul s-a schimbat incredibil.

Fata, având 18 ani, a dat la Facultatea de Arhitectură, însă a căzut examenul, căci, mioapă fiind, a încurcat planşele de desen. Simţind bevoia să o consoleze, părinții Irinei Petrescu au dus-o la la restaurantul „Continental” din Bucureşti. Acolo, în restaurant, văzându-i expresivitatea feţei şi frumuseţea, regizorul Savel Stiopul i-a propus să devină actriță. Deși a luat probele la Institutul de Teatru, a fost exmatriculată pentru că familia ei era de „chiaburi”, însă, a revenit ca urmare a unei „pile” la ministrul Culturii de atunci.

În 1959, a fost distribuită de regizorul Liviu Ciulei în filmul „Valurile Dunării”, acesta îndrăgostindu-se înnebuneşte de ea (poate că de asta a pus-o la doar 19 ani într-un rol principal). Însă, Irina Petrescu s-a căsătorit cu altcineva în tinereţe, dar această căsătorie a fost un eşec, iar actriţa nu s-a mai măritat niciodată.

De-a lungul timpului, actriţa a mai avut iubiţi celebri, ca de exemplu Virgil Ogăşanu sau faimosul Adrian Pintea. Pintea era mai tânăr decât Irina Petrescu cu 13 ani, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se iubească. ”Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea la un moment dat Adrian Pintea, citat de adevarul.ro.