A avut loc în România chiar o auroră polară? Dacă da, atunci ce e cu zgomotul ciudat care a însoţit-o?

  •  
  •  
  •  
  •  

AURORA 71Deşi aurorele polare sunt fenomene foarte rar întâlnite la latitudini mijlocii, se pare că şi în România s-a putut observa un asemenea fenomen, în noaptea de 25/26 ianuarie 1938. Pe Valea Argeşului, în noaptea amintită, această lumină polară a putut fi observată de departe, în toată splendoarea ei, mai întâi de o culoare roşie-vişinie în partea de nord a cerului, accentuându-se din ce în ce mai mult şi, nu după mult timp, în toată partea nord-vestică a acestuia, începând de la orizont, urcând apoi în curbă către steaua polară. Totul părea cuprins de un imens incendiu, a cărui culoare roşie, destul de aprinsă, avea să arate ca o noutate de necrezut.

În acele clipe, în tăcerea nopţii se desluşea de departe o larmă însoţită de repetate şi prelungite zgomote, producând panică în rândul multora care confundau evenimentul cu un incendiu de mari proporţii, undeva mai departe. Această stranie panoramă cerească era străbătută, începând de la nord-vest către nord-est, de o enormă şi impunătoare auroră roşie-transparentă, de formă neregulată, prin care se putea observa sclipirea stelelor.

După aproximativ 15 minute, pe la orele 22:15, intensitatea luminilor şi a fenomenului a început să scadă câte puţin, mai ales spre nord-vest. La orele 22:30, aproape toată lumina dinspre nord-vest, care era cea mai intensă, s-a pierdut aproape complet, persistând doar la circa 35° deasupra orizontului. Pauza n-a durat mult, deoarece treptat, perdeaua roşie-străvezie dinspre nord-est a devenit aprinsă, cuprinzând din nou întreaga zonă de nord a cerului. De data aceasta, fenomenul s-a repetat cu mult mai multă intensitate ca înainte.

Bun…totul pare doar o auroră polară. Dar, cum rămâne cu zgomotul asociat acestei aurore? Se ştie că fenomenele acestea nu produc zgomote…Straniu, nu?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner