Dronele sunt acum instrumentul de ucidere implicit preferat pentru majoritatea misiunilor militare aeriene americane. Dar acum, la modă este colonizarea lumii subacvatice cu roboți, asemănătoare dronelor aeriene. Dar, poate mai șocant chiar decât dronele o reprezintă varietatea de submarine numeroase, complet invizibile pentru oameni, scrie într-un articol site-ul 21 Century Wire.com.
În timp ce dronele americane patrulează cerul unor țări sfâșiate de război, cum ar fi Afghanistanul sau Iraqul, Statele Unite ale Americii doreşte, de asemenea, să stabilească o prezență similară şi în oceanele lumii, prin utilizarea de drone subacvatice. Noile dronele submarine, denumite „Slocum Gliders” (sau „Planoare Gliders”, numite aşa după numele unui navigator din secolul al XIX-lea), nu au nevoie de combustibil pentru a funcționa, ca în cazul dronelor aeriene. În schimb, ele se alimentează din curentul oceanelor, scanează pe furiș zona înconjurătoare și oferă informații navelor militare. Folosind un proces numit „flotabilitate hidraulică”, drona Slocum îşi poate ajusta densitatea sa în funcţie de apa din jurul ei. Acest lucru permite ca drona să se scufunde sau să ridice printre curenții oceanici, deplasându-se cu o viteză de până la 1,6 km pe oră.
Producătorul acestor drone subacvatice, Teledyne Webb, scrie pe pagina sa de Internet: „Ducând după ele o mare varietate de senzori, ele pot fi programate pentru a patrula săptămâni întregi, ieşind la suprafaţă pentru la intervale regulate, pentru a transmite datele şi pentru a descărca noi instrucțiuni; astfel, sunt realizate economii substanțiale de costuri în comparație cu navele tradiţionale de suprafață”.
Marina Americană a comandat deja peste 150 de drone, investind peste 56 de milioane de dolari. Se speră ca ele să fie folosite nu doar pentru cercetare, dar şi pentru detectarea minelor subacvatice si submarinelor inamice, în caz de război.