În găurile negre se află câte un nou Univers. Chiar şi Universul nostru e o gaură neagră?


gaura neagra 7În fiecare gaură neagră ar putea exista câte un alt univers, conform unei ipoteze lansate de un astrofizician polonez, informează cotidianul britanic The Telegraph.

Pornind de la descoperirile lui Einstein şi propunând o adaptare a Teoriei Generale a Relativităţii, astrofizicianul Nikodem Poplawski, profesor la Indiana University, Bloomington, a analizat mişcarea teoretică a particulelor care pătrund într-o gaură neagră. El a ajuns la concluzia că în centrul fiecărei găuri negre ar putea exista un alt univers, iar Universul nostru ar putea exista la rândul său în centrul unei găuri negre.

„Este posibil ca uriaşa gaură neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, să reprezinte un pod spre un alt univers”, a declarat astrofizicianul de origine poloneză pentru New Scientist.

Explicându-şi ipoteza în revista Physics Letters B, profesorul Poplawski susţine că a pornit în demersul său de la teoria gravitaţiei Einstein-Cartan-Kibble-Sciama (ECKS), încercând să analizeze comportamentul particulelor care ajung în zona singularităţii din centrul unei găuri negre.

Pornind de la aceste premise el a reuşit calcularea matematică a unei calităţi a continuului spaţiu-timp (substanţa care formează Universul conform lui Einstein) denumită „torsiune”, o forţă care se opune gravitaţiei. El susţine că, în loc ca materia să ajungă la densitate infinită în singularitatea din centrul găurii negre, conform Teoriei Relativităţii, continuul spaţiu-timp funcţionează ca un resort sau arc ce face ca materia să se extindă continuu de cealaltă parte a găurii negre.

Dr Poplawski explică faptul că acest efect de arc sau resort este rezultatul calităţii de torsiune a continuului spaţiu-timp, imprimând o forţă de respingere cel puţin egală cu cea a atracţiei gravitaţionale a găurii negre.

Acest efect de torsiune şi de expansiune a materiei aflată în singularitatea unei găuri negre ar explica, conform omului de ştiinţă polonez, faptul că Universul este în expansiune dar este şi plat, omogen şi izotropic.

O astfel de teorie este extrem de greu de demonstrat cu mijloacele actuale. Totuşi, conform lui Poplawski, dacă Universul nostru există în interiorul singularităţii unei găuri negre care se învârte prin spaţiu-timpul unui alt univers, această mişcare de rotaţie ar fi transmisă şi asupra substanţei spaţiu-timp care compune Universul nostru, ceea ce ar presupune că Universul nostru ar avea o direcţie preferată de expansiune – ceva ce astrofizicienii ar putea să măsoare. Aceşti factori măsurabili ar putea fi identificaţi în dezechilibrul între materie şi antimaterie sau în felul în care oscilează neutrinii, mai susţine cercetătorul polonez.

Sursa: www.evenimentul.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO