EXCLUSIV! Uitaţi de teoria Big Bang-ului în naşterea Cosmosului! E posibil ca Universul să se fi născut dintr-o gaură neagră, iar acum locuim în interiorul ei…


În fizică apar tot felul de noi teorii cu privire la cosmologie (naşterea Universului). Împlinim acuşi 100 de ani de când am fost învăţaţi că Universul nostru s-ar fi format prin „Big Bang”. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13 miliarde de ani. „Teoria Big Bang” este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce Universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Însă, această teorie are şi ea limitele ei. Iar cea mai mare limită a ei este următoarea: Big Bang-ul (sau „marea explozie”), conform cosmologilor, ar fi apărut din nimic, dintr-un haos primordial; însă, observăm că Universul este prea bine ordonat în jurul nostru pentru ca totul să fie la mâna hazardului. De aceea, alţi fizicieni respectabili au propus o altă teorie alternativă la Big Bang: teoria găurii negre. Ea a fost propusă de trei oameni de ştiinţă: de Niayesh Afshordi de la Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică, de profesorul Robert Mann de la Universitatea din Waterloo (Canada) şi de doctorand Razieh Pourhasan, de la aceeaşi universitate.

Precum se ştie, o gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafețe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate”.

Poate că cea mai mare diferență dintre teoria Big Bang-ului și teoria găurilor negre este aceea că noi suntem protejați de găurile negre prin orizontul evenimentului. Gravitaţia unei găuri negre este atât de puternică, încât viteza de evadare trebuie să fie mai rapidă decât viteza luminii și, din moment ce nimic nu poate călători atât de repede, nimic nu iese dintr-o gaură neagră. În gaura neagră suntem protejați de haosul și de descompunerea legilor fizice.

Aşadar, imaginaţi-vă că schimbăm Big Bang-ul pentru o gaură neagră. Aşa cum propun cei 3 cercetători, gaura neagră care s-a aflat la originea Universului nostru ar fi una 4-dimensională, rezultată din colapsarea unei stele 4-dimensionale. Iar, în momentul de faţă, noi trăim în orizontul evenimentului 3-dimensional al găurii negre.

Dacă cei 3 fizicieni au avut dreptate, vom vedea în viitor. Oricum, teoria lor este extrem de interesantă…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO