Să presupunem că vă aflaţi într-o excursie la munte, singur(ă), cu rucsacul pe spate, traversând o pădure. Deodată vedeţi un urs care se îndreaptă spre voi. Ce faceţi în cazul acesta?
Desigur, puteţi să o luaţi la fugă (ăsta e instinctul pe care mulţi dintre noi l-ar face), gândindu-vă că ursul e un animal greoi, aşadar s-ar mişca foarte greu. Greşit! Nu vă lăsaţi înşelaţi de o asemenea preconcepţie. Urşii nu numai că aleargă mult mai repede decât oamenii (pot atinge şi 50 de km/h, viteză pe care nici cel mai bun alergător din lume nu ar atinge-o), dar ei pot obţine aceste viteze mari pe orice teren (stâncos, moale etc.).
Atunci, care sunt opţiunile dvs. dacă luatul la fugă nu e o idee deloc bună? Se ştie că animalele sălbatice mai degrabă atacă atunci când prada lor o ia la fugă. O idee bună ar fi aceea de a vă desface geaca sau treiningul, pentru a părea mai mare şi apoi să începeţi să ţipaţi şi să urlaţi cât puteţi de tare. Acest lucru îl va face pe urs să fie mai intimidat şi s-ar putea să renunţe în a vă mai ataca.
Dacă totuşi ursul va continua să vină spre voi, atunci acoperiţi-vă partea din faţă cu ce aveţi la îndemână, pentru ca ursul să nu mai vadă nimic din voi şi culcaţi-vă la pământ. Faceţi-o pe-a mortul, iar ursul s-ar putea să piardă interesul în voi şi să plece…