Irlandezul Mark Boyle este omul care a demonstrat că poate trăi fără bani şi este mult mai fericit decât majoritatea dintre noi! El are un mesaj şocant pentru restul societăţii!


omul fara baniA trăi fără bani e perfect posibil; de fapt, chiar putem înflori fără ei! Iar irlandezul Mark Boyle constituie dovada că fericirea se găseşte în afara banilor, în afara consumului materialist. Nu degeaba spunea filozoful Platon în urmă cu mii de ani, văzând o piaţă aglomerată din Atena, plină cu produse: „Ce multe lucruri de care mă pot lipsi pentru a fi fericit!”

Dar, să revenim la povestea incredibilă a irlandezului, omul care poate trăi fără niciun ban! „Daca cineva mi-ar fi spus în urmă cu șapte ani, în ultimul meu an de absolvire a studiilor în economie, că acum aş putea trăi fără bani, i-aş fi spus că e nebun”. Mark Boyle a fost, la fel ca majoritatea dintre noi, un bărbat care trăia într-un oraş, într-o societate consumeristă. La fel ca cele mai multe persoane ce trăiesc într-o societate bazată pe consum, Boyle nu a pus la îndoială rolul său ca salariat, dar ca şi consumator. El a făcut o treabă fantastică gestionând o mare companie alimentară și chiar a avut un iaht în port. Şi totuşi, în ultimele 15 luni, nu a dat şi nu a primit niciun cent. Iar el e încă în viaţă, şi fericit.

Cum a fost marea schimbare?

Schimbarea lui Boyle a venit în timp ce vorbea cu un prieten despre un film ce avea ca subiect filozofia profundă a marelui înţelept indian Gandhi, care spunea „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”. Boyle îşi dorea această schimbare, dar nu ştia atunci ce-ar dori să facă. Cei doi prieteni au discutat unele dintre problemele majore din lume: distrugerea mediului, războaiele pentru resurse, foametea şi alte cele. În seara aceea, Boyle a avut însă o revelație: toate aceste aspecte negative ale societăţii contemporane au o cauză comună, având repercusiuni directe asupra oamenilor, mediului și animalelor. Şi e vorba de… alimente!

Boyle a dorit să fie schimbarea pe care vrea s-o vadă în lume!

„Dacă ne-am obţine propriile noastre alimente, nu am mai pierde o treime din mâncare ca în ziua de astăzi” este unul dintre exemplele lui Mark despre importanţa reconectării cu natura. „Dacă ne-am face propriile noastre mese si scaune, probabil că nu le-am arunca în momentul in care am schimba decorul interior”.

Decizia de a fi schimbarea, l-a stimulat pe Mark să se scufunde complet în noua sa viziune asupra vieţii și să renunțe la bani, timp de un an de zile. „Am făcut o listă cu elementele de bază de care am nevoie pentru a supraviețui. Ador mâncarea, așa că ea se afla pe primul loc. Pentru aceasta, trebuie să ne culegem din natură alimentele, să le creştem singur sau să facem troc cu alimentele”.

În prima sa zi, el a hrănit 150 de persoane cu o masă cu trei feluri. Pentru sine, el a mâncat din propria cultură: „Am gătit afară, pe ploaie sau soare, pe o sobă”.

Următoarea sa preocupare a fost găsirea unui adăpost. El a găsit o dubiţă gratuită de la obiecte reciclabile, pe care a parcat-o pe o fermă ecologică şi s-a oferit s-o renoveze, deconectând-o de la rețeaua de energie electrică. Pentru încălzire, Boyle s-a folosit de o mică sobă reciclată.

Ce cred alte persoane despre stilul său de viaţă?

„Mulți oameni mă etichetează ca anti-capitalist. Deşi eu cred că acest capitalism este fundamental greșită, căci necesită o creștere infinită pe o planetă finită, nu sunt nimic anti.” În schimb, irlandezul este pro-natură, pro-comunitate și pro-fericire: „Dacă tot acest consumerism și toată distrugerea mediului ar aduce fericirea oamenilor, totul ar mai avea într-un fel sens. Dar toți indicatorii-cheie ai nefericirii oamenilor sunt în creştere: depresia, criminalitatea, bolile mentale, obezitatea, rata sinuciderilor”.

Bucuria şi-a creat-o pentru el însuși

„În mod ironic, în acest an am trăit cele mai fericite clipe din viața mea. Am mulţi prieteni ca oricând în comunitatea mea şi n-am fost bolnav niciodată. Am constatat că prietenia, şi nu banii reprezintă adevărata siguranţă”.

 


Lasă un comentariu