Oamenii de ştiinţă au anunţat că racheta cu motor EMD, care să ne ducă până la cea mai apropiată stea în doar 100 de ani, este perfect realizabilă! Numai că mie nu-mi ies nişte calcule…


Pamant Proxima CentauriSite-ul hotnews.ro ne vorbeşte despre o ştire despre care eu v-am mai vorbit şi alte dăţi: „Noi dovezi că motorul de rachetă „imposibil” chiar funcţionează. Acesta ar duce o navă pe Marte în 70 de zile şi până în Alpha Centauri în 100 de ani. Şi un român a postat pe Youtube un experiment ce confirmă că EM Drive merge”:

Călătoriile interplanetare ar putea fi cu un pas mai aproape după ce câţiva cercetători ar fi confirmat că motorul cu propulsie electromagnetică (EMD) – ce ar putea ajunge pe lună în patru ore – chiar funcţionează, scrie The Telegraph. EMD a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru că este imposibil din punct de vedere ştiinţific. Motorul produce propulsie folosind puterea solară pentru a genera microunde ce se mişcă înainte şi înapoi într-un container închis. Teoretic motorul ar putea funcţiona la nesfârşit, fără să aibă nevoie de combustibili.

Acesta, comparat cu călătoria pe bază de impuls din Star Trek, i-a pus în mare dificultate pe oamenii de ştiinţă pentru că sfidează unul din conceptele fundamentale ale fizicii – conservarea impulsului – care statuează că pentru că ceva să fie propulsat înainte, altceva trebuie să fie împins înapoi. Astfel, forţele din interiorul containerului ar trebui să se anuleze reciproc.

Totuşi, în ultimii ani, NASA a confirmat că apreciază că motorul funcţionează, iar săptămâna aceasta Martin Tajmar, profesor şi conducător al secţiei de Sisteme Spaţiale la Universitatea Tehnologică din Dresden, a arătat că acesta produce propulsie. Motorul este capabil să producă o propulsie de câteva mii de ori mai mare decât o rachetă cu propulsie pe bază de fotoni şi ar putea ajunde pe Marte în 70 de zile şi pe Pluto în 18 luni. O călătorie către Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia de acum, ar putea fi făcută în doar 100 de ani.

P.S. Bun… despre aceste concepte „SF”, am mai vorbit de mai multe ori pe „Secretele lui Lovendal”. În 2014, în cadrul acestui articol (NASA ar putea să realizeze “Unităţi Alcubierre” cosmice, care ne-ar deplasa la viteze mai mari decât viteza luminii! O călătorie până la cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, ar dura doar două săptămâni!) am discutat despre „unităţile Alcubierre” care ne-ar aduce până la cea mai apropiată stea, Proxima Centauri (din Alpha Centauri) în doar 2 săptămâni. În aprilie 2015 (Nu mai e SF! NASA a creat accidental un “câmp de distorsiune”! Astfel, ca în “Star Trek”, se pot construi nave ce se deplasează cu viteze mai mari decât viteza luminii!), am discutat despre EmDrive (EMD), un propulsor rezonant, inventat de inginer aerospațial britanic Roger J. Shawyer, care nu are părţi în mişcare şi nu are nevoie de de combustibil.

Acum, ce nu înţeleg eu din articolul de mai sus de pe Hotnews.ro e următorul lucru. Eu am „defectul” acesta de a mă pricepe bine la calcule matematice. Articolul spune că o călătorie până la planeta Pluto cu o rachetă dotată cu EMD ar dura 18 luni, iar până la cea mai apropiată stea 100 de ani. Haideţi să facem puţin calculele:
– Distanţa medie Pământ-Pluto: 40 UA.
– Distanţa medie Pământ – Proxima Centauri: 250.000 UA. (UA = unitatea astronomică, ce este calculată ca distanţa dintre Soare şi Pământ).

Să facem acum regula de 3 simpli:
40 UA …………. 18 luni
250.000 UA ….. X luni
X = 250.000 * 18 / 40 = 112.500 de luni, adică 9.375 de ani!

Aşadar, dacă până la Pluto se face 18 luni, până la cea mai apropiată stea ar trebui să se facă 9.375 de ani, nu 100 de ani cum spune articolul original. Ori e o greşeală de calcul, ori suntem minţiţi ca întotdeauna…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO