NASA ar putea să realizeze „Unităţi Alcubierre” cosmice, care ne-ar deplasa la viteze mai mari decât viteza luminii! O călătorie până la cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, ar dura doar două săptămâni!


nava spatiala mai rapida decat viteza luminiiAcum câteva luni, fizicianul Harold White a uimit lumea aeronautică, când a anunțat că el și echipa sa de la NASA au început să lucreze la dezvoltarea unei soluţii în care o navă să călătorească mai rapid decât viteza luminii. Ştirea aceasta am prezentat-o şi eu în iulie 2013 în acest articol: „NASA lucrează la o navă care, plasată într-un „nor de spaţiu-timp”, lipsit de masă, ar putea călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii!”. Citez din articolul de atunci:

„Călătoria cu o viteza mai mare decât cea a luminii (300.000 kms) a fost întotdeauna atribuită science-fiction-ului, dar totul s-a schimbat atunci când Harold White și echipa sa de la NASA a început să lucreze la aşa-zisul experiment al „Unităţii Alcubierre”. Ce este unitatea Alcubierre? Ea se bazează, de fapt, pe ecuațiile de câmp descrise de Einstein, care sugerează că o navă spaţială ar putea călători cu viteza mai mare decât cea a  luminii. Decât să depășească viteza luminii, nava ar putea „sări” peste distanțe mari, prin contractarea spaţiului din fața sa și extinderea spațiului din spatele ei. Acest lucru ar duce la o viteză de deplasare mai mare decât cea a luminii. Fizicianul Miguel Alcubierre a fost primul care a identificat această posibilitate. El a descris-o ca „o staţionare a unei nave în interiorul unei bule de spaţiu-timp” care e determinată să se mişte cu viteza mai mare decât cea a luminii. A nu se uita că atât spaţiul, cât şi timpul pot fi (teoretic) deformate, distorsionate sau mutate”.

Fizicianul White speculează faptul că o astfel de navă ne-ar putea duce la cea mai apropiată stea de Pământ, Alpha Centauri, în doar două săptămâni, deşi aceasta este situată la 4,3 ani-lumină depărtare. De atunci, din 2013, şi până în prezent, fizicianul White a mai avansat cu cercetările sale privind Unitatea Alcubierre. Iată ce-a mai declarat acesta:

* O bulă de deformare ar fi generată, aceasta mişcând spaţiul şi timpul din jurul navei, rezultatul fiind o călătorie mai mare decât viteza luminii, fără ca nava spaţială să se mişte.

* E adevărat că niciun obiect nu se poate deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii,  dar spaţiul cosmic se poate extinde și contracta la orice viteză;  cu toate acestea, unitatea de spațiu-timp este foarte rigidă, astfel încât extinderea și contracția acestuia, pentru a ajunge la destinații interstelare în perioade de timp rezonabile, ar necesita o cantitate enormă de energie. Cu toate acestea, pe baza analizei făcute în ultimele 18 luni, există speranță că această tehnologie n-ar fi imposibilă. Cheia ar putea sta în modificarea geometriei deformării spaţiale însăşi.

* Rezultatele mele de la început îmi sugerau că am descoperit ceva care doar matematic era valabil. Apoi, mi-am dat seama că, dacă s-ar face grosimea inelul de energie negativă a vidului mai mare – cum ar fi trecerea de la o formă de centură la o formă de gogoaşă – și dacă s-ar oscila bula de deformare, am putea reduce foarte mult energia necesară. Astfel, ideea poate deveni plauzibilă (vezi imaginea de mai jos).

bula de deformare
Astfel, White a ajustat forma inelului Alcubierre, care înconjoară sferoidul, de la o formă plată la ceva care e mai gros și mai curbat. El a prezentat rezultatele sale privind Unitatea Alcubierre la conferința Starship de la Atlanta, unde a evidențiat noile sale abordări de optimizare, un nou de design care ar putea reduce semnificativ cantitatea de energie necesară. Și, de fapt, White spune că bula de deformare ar fi propulsată de o masă care este chiar mai mică decât cea a navei spaţiale Voyager 1. Deci, soluţia ar fi viabilă!

Deocamdată, în perioada următoare se vor încerca unele experimente în laboratoare şi, dacă totul merge bine, nu peste mult vom auzi de primele „Unităţi Alcubierre” cosmice care ne vor duce la stele mai repede decât am visa vreodată! În câteva săptămâni sau lini, şi nu în zeci de mii de ani!


Un comentariu la „NASA ar putea să realizeze „Unităţi Alcubierre” cosmice, care ne-ar deplasa la viteze mai mari decât viteza luminii! O călătorie până la cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, ar dura doar două săptămâni!”

Lasă un comentariu