Misteriosul semnal „WOW” din 1977 nu provine de la o navă extraterestră (cum s-a presupus iniţial), ci de la o cometă trecătoare! Încă o lovitură dată credincioşilor în extratereştri…


semnalul wowUnul dintre cele mai misterioase semnale din spaţiul cosmic este „semnalul WOW (UAU)”, despre care găsiţi un articol cuprinzător într-un articol pe care l-am scris în 2010 (Semnalul “Uau” – semnalul radio inteligent trimis de extratereştri aflaţi într-o navă spaţială aflată la 220 de milioane ani-lumină faţă de Pământ).

Istoria semnalului WOW e următoarea: în anul 1977, la Universitatea de Stat Ohio, radiotelescopul Big Ear a recepţionat un semnal neobişnuit. Big Ear folosea numere şi litere pentru a determina puterea semnalului, “0” însemnând zgomot zero, iar “Z” un semnal radio puternic. Un astronom, pe nume dr. Jerry R. Ehman, studiind datele telescopului, a fost şocat atunci când şi-a dat seama că semnalul radio notat ca “6EQUJ5” venea dintr-o zonă din spaţiu cosmic, ce era aparent goală. Ehman a fost atât de şocat, încât a încercuit semnalul pe foaia de hârtie şi a scris “WOW” (adică “UAU” în traducere). Transmisia a durat 37 de secunde şi a provenit din constelaţia Săgetătorului. Şi mai interesant e faptul că cea mai apropiată stea din acea direcţie se află la o distanţă de 220 de milioane ani-lumină faţă de Pământ. Şi mai interesant e faptul că semnalul avea caracteristicile unei transmisii interstelare.

Dar, în cei aproape 40 de ani de la semnalul WOW, nu s-a mai semnalat un semnal cosmic asemănător. Analiza semnalului a exclus un satelit, iar un semnal reflectat de la suprafața Pământului este puțin probabil, deoarece reglementările interzic transmiterea într-un asemenea interval de frecvență.

Antonio Paris, profesor de astronomie la St. Petersburg College din Florida, are însă o idee. El nu crede că semnalul misterios ar fi provenit de la o navă spaţială extraterestră îndepărtată, ci de la unul sau mai multe comete trecătoare. Iar suspecte ar fi cometele 266P / Christensen și P / 2008 Y2 (Gibbs). Cometele eliberează o mulțime de hidrogen, când se rotesc în jurul Soarelui. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina ultravioletă a Soarelui topeşte apa înghețată, creând un nor de gaz ce se extinde pe milioane de kilometri. Dacă în 1977 o cometă ar fi trecut în faţa radiotelescopului Big Ear, ar fi generat un semnal aparent de scurtă durată, întrucât telescopul avea un câmp fix de cercetare. Alte radiotelescoape au căutat ulterior fix în aceeaşi zonă şi n-au mai descoperit nimic.

Pentru a testa ideea lui, profesorul Paris sugerează să ne uităm în aceeași regiune, atunci când cometele 266P / Christensen şi P / 2008 Y2 (Gibbs) vor tranzita regiunea pe 25 ianuarie 2017, şi, respectiv, 7 ianuarie 2018. O analiză a semnalului de hidrogen al cometelor ar trebui să dezvăluie dacă teoria profesorului este una corectă.

Totuşi, unii cercetători sunt sceptici cu această teorie, pentru nu este clar dacă aceste comete ar elibera suficient hidrogen pentru a genera semnalul „WOW”. James Bauer de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, este de acord că hidrogenul de la comete se poate extinde pe milioane de km, dar nu credesemnalul ar fi suficient de puternic.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO