Extratereştrii ne transmit semnale din spaţiul cosmic, dar cercetătorii cred că e vorba de stele neutronice


Numeroase explozii radio rapide (Fast Radio Burst – FRB) au fost captate de mai mulţi ani de astronomi, din mai multe locuri, atât din galaxia noastră, cât şi dincolo de Calea Lactee. Aceasta indică faptul că o sursă puternică din Univers le generează. Prima idee care ne vine în minte este legată de faptul că semnalele ar fi transmise de extratereștri, dar oamenii de știință au încercat să respingă această ipoteză și, în schimb, au ales o explicație mai „rațională”: coliziunea dintre două stele neutronice.

Cu toate acestea, în iulie 2022, astronomii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au detectat un semnal radio ciudat într-o galaxie situată la miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Sursa acestui FRB este una necunoscută. Ceea este caracteristic semnalului bizar este faptul că el este similar bătăilor unei inimi; bătăile auzite au o durată de trei secunde fiecare, de aproape 1000 de ori mai mult decât alte FRB-uri cunoscute până acum. Citiţi mai multe în acest articol: Astronomii au observat un semnal radio bizar într-o galaxie îndepărtată: seamănă „Bum, bum, bum!” ca o bătaie de inimă!

Aceste explozii radio rapide au fost considerate un fenomen izolat până de curând, deoarece cercetătorii au detectat alte 17 de-a lungul anilor din 2007 și toate au fost descrise ca unde radio scurte pe cer care durau doar câteva milisecunde. A devenit surprinzător abia în 2022, când 10 explozii provenite din același loc au fost descoperite de Paul Scholz de la Universitatea McGill din Canada. După ce s-a investigat îndeaproape datele culese de radiotelescopul Arceibo din Puerto Rico, au rezultat câteva modele ciudate: 6 FRB-uri primite în decurs de 10 minute unul de celălalt și alte 4 care au fost mai disipate în timp, toate provenind din aceeași locație.

E vorba oare de coliziunea dintre stele neutronice sau de semnale transmise de extratereştri?


Lasă un comentariu