Ce s-ar întâmpla dacă am distruge Luna? Nici nu v-aţi gândit la asta…


Pentru 4,5 miliarde de ani, Pământul nu este singur în timp ce se roteşte în jurul Soarelui; el este însoţit tot timpul de satelitul nostru natural, Luna. dar, v-aţi întreba vreodată ce s-ar întâmpla dacă am distruge Luna? Ar fi o catastrofă pentru lumea noastră?

Distrugerea Lunii ar trimite resturile pe Pământ, dar s-ar putea ca acestea să nu distrugă viaţa pe Pământ. Dacă distrugerea Lunii (să presupunem o explozie) ar fi una slabă, resturile rămase ar reforma una sau mai multe „luni” noi, dar mai mici. Dacă distrugerea ar fi bruscă şi extrem de puternică, în jurul Pământului s-ar forma un sistem de inele, la fel cum se găsesc în jurul lui Saturn.

Cu toate că bucăţile din Lună ar fi masive, dense și chiar potențial mai mari decât asteroidul care a omorât dinozaurii acum 65 de milioane de ani, ele ar avea mult mai puțină energie. Dacă asteroizii sau cometele pot lovi Pământul la 20, 50 sau chiar peste 100 de kilometri pe secundă, resturile lunare ar lovi la o viteză de doar 8 km/s. Bucăţile masive, chiar dacă ar coborî pe Pământ, omenirea ar putea supraviețui cu ușurință.

Un efect pozitiv al dispariţiei Lunii ar fi acela că cerul nopţii ar fi mult mai vizibil şi mai luminos. În timp ce Soarele este în mod natural de 400.000 de ori mai strălucitor decât Luna plină, aceasta este de 14.000 de ori mai strălucitoare decât următorul obiect ceresc strălucitor de pe cer: Venus. Fără Lună, nu ar exista niciun obstacol natural pentru un cer curat şi întunecat în fiecare noapte a anului.

De asemenea, fără Lună durata unei zile ar rămâne constantă. Poate că nu v-aţi gândit la lucrul acesta prea mult, dar Luna exercită şi ea o forță asupra Pământului, făcând să încetinească rata noastră de rotaţie. Ar fi vorba de doar 1 secundă la câteva secole, dar gândiţi-vă că în în epoca dinozaurilor, ziua avea 22 de ore, iar cu câteva miliarde de ani în urmă, ziua avea doar 10 ore.

Totuşi, un efect negativ al inexistenţei Lunii ar fi acela că înclinaţia axială a Pământului ar deveni instabilă. În prezent, Pământul se învârte în jurul axei sale, cu o înclinaţie de 23,4° în raport cu planul nostru orbital în jurul Soarelui. Luna este o forţă stabilizatoare – fără ea, Pământul ar putea atinge o înclinaţie chiar şi de 45°. Asta ar însemna că, odată la câţiva mii de ani, polurile Pământului ar deveni calde, iar ecuatorul şi tropicele reci.

Sursa (traducerea şi adaptarea): forbes.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO