Priviţi ce lucru misterios se “târâie” pe suprafaţa planetei pitice Pluto! Zici că e un melc gigant!

planeta Pluto 2Nava spaţială NASA New Horizons a ajuns anul trecut (în 2015) în apropierea planetei pitice Pluto, un obiect ceresc îndepărtat faţă de Pământ. New Horizons a trimis una dintre imaginile cele mai interesante și mai misterioase de pe suprafeței planetei pitice. Într-un articol din septembrie 2015 (În ultima poză uluitoare NASA a planetei Pluto se pot observa 5 OZN-uri gigantice sub formă de ţigară! Ele par că supraveghează mica planetă…), vorbeam despre o altă fotografie misterioasă de deasupra lui Pluto, în care apar numai puţin de 5 OZN-uri!

Dar să revenim la imaginea din acest articol. În fotografie putem observa un obiect misterios care pare a “aluneca” pe suprafața planetei pitice, într-una din adânciturile care se găseşte pe câmpia cunoscută sub numele de “Sputnik Planum”. Experții NASA cred că obiectul (care parcă seamănă cu un melc) ar putea fi un “bloc murdar” de apă îngheţată care pluteşte în azot solid dens.

Imaginea, care a fost transmisă pe Pământ pe 24 decembrie 2015, a fost preluată de către dispozitivul telescopic Lorri (aflat pe “New Horizons”) de la o distanță de aproximativ 17.000 de kilometri faţă de planetă. Acesta a fost în măsură să ofere cele mai bune imagini, cu rezoluția cea mai înaltă din câmpia Sputnik Planum. Această formă de relief se află la o altitudine mai mică decât cea mai mare parte din zona înconjurătoare, dar suprafața sa nu este complet plată, fiind separată în “celule” poligonale de 16-40 de kilometri lățime. Atunci când sunt privite la unghiuri mici ale Soarelui (cu umbre vizibile), aceste celule apar ușor mai mari în centrul lor, cu margini brăzdate la înălțimi diferite. Conform cercetătorilor, forma misterioasă de celule poligonale se crede că a fost creată în timp datorită convecției termice lente a câmpiilor înghețate, care sunt considerate a fi compuse dintr-un amestec de azot înghețat cu apă îngheţată.

P.S. Nu vreau să contest opiniile cercetătorilor NASA, dar mie mi se pare suspectă planeta Pluto, şi am scris asta într-un articol din iunie 2015 (De ce a trimis NASA o navă spaţială către planeta îndepărtată Pluto? În 1996, preşedintele Bill Clinton ar fi aflat informaţii ultra-secrete despre existenţa vieţii pe această planetă!), unde, conform unor informaţii secrete americane, singura planetă, în afară de Pământ, unde s-a găsit viaţă ar fi planeta Pluto.

planeta Pluto

Lasă un comentariu