Această gaură neagră se roteşte atât de repede încât face spaţiul să se învârtă în jurul ei


Găurile negre i-au fascinat pe oamenii de știință încă de la descoperirea lor. În timp ce acest concept de găuri negre nu este unul nou, oamenii de știință au devenit uimiţi de o descoperire recentă a unei găuri negre care se rotește la una dintre cele mai mari viteze înregistrate vreodată.

O gaură neagră a fost văzută de AstroSat, primul satelit astronomic lansat din India, în 2016. Gaura neagră era localizată în sistemul stelar 4U 1630-47. De asemenea, gaura neagră a fost observată de către NASA, în primul rând ca urmare a identificării unor explozii de raze X.

Specialiştii apreciază că gaura neagră are o dimensiune de aproximativ zece ori mai mare decât cea a Soarelui. Razele X au confirmat de asemenea că gaura neagră se rotește într-un ritm foarte rapid. NASA crede că această gaură neagră se rotește la o viteză apropiată de viteza maximă permisă care a fost determinată de Albert Einstein în teoria relativității. Cu alte cuvinte, gaura neagră se roteşte aproape la fel de repede ca si viteza luminii. Această observație este conformă cu Rodrigo Nemmen, cercetătorul principal pentru studiul acestei formaţiuni cosmice.

Măsurarea unei găuri negre se poate face fie prin determinarea masei, fie prin determinarea ratei de rotaţie a acesteia. Rata de rotație este cuprinsă între 0 și 1, ultima valoare reprezentând viteza luminii. Această gaură neagră, de care vorbim în acest articol, se rotește la o rată de 0,9, rată care a fost confirmată de AstroSat, precum și de NASA.

Există o teorie a fizicii care afirmă că, dacă o gaură neagră se rotește la viteza apropiată de cea a luminii, ea are puterea de a face spațiul să se învârtă în jurul ei. Oamenii de ştiinţă sunt încântaţi de descoperirile acestei găuri negre deoarece, dacă specificaţiile ei sunt corecte, aceasta reprezintă o ocazie de a înţelege şi observa formarea galaxiilor.