Ce este acest „obiect” misterios care iese dintr-o gaură neagră? Iată şi o explicaţie fascinantă: găurile negre pot fi adevărate „motoare galactice”!


În anul 2015, un obiect misterios pare să fi răsturnat totul ce ştiam despre găurile negre. Mai întâi de toate, găurile negre ar trebui să atragă totul în ele, chiar si lumina. În al doilea rând, gravitaţia este atât de puternică în interiorul găurii negre, încât nimic din Universul cunoscut n-ar putea ieşi dintr-o gaură neagră.

Dar totul s-a schimbat atunci când NASA a anunțat că ceva foarte mare a ieșit o gaură neagră. Aşadar, ce s-a întâmplat mai exact? Ei bine, la cererea unor cercetători canadieni, telescopul spațial NASA NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) a observat cum dintr-o gaură neagră specială (Markarian 335, aflată la 324 de milioane ani-lumină de Pământ), brusc, un „obiect” mare, a ieşit din mijlocul sau „coroana” găurii negre . Imediat după acest eveniment remarcabil, un impuls masiv de energie cu raze X a izbucnit din coroană.

Acest eveniment pare să-i fi derutat complet pe oamenii de știință de pe Pământ. Fiona Harrison, care este cercetator principal pentru NuSTAR, a spus că acest tip de fenomen observat este unul unic și schimbă complet tot ceea ce credeam noi despre găurile negre. Din fericire, cu nivelul de tehnologie pe care îl avem în prezent, am fost capabili să observăm acest eveniment. Datele acestei observaţii ar trebui să ne ofere acum unele indicii despre ce sunt cu adevărat găurile negre și despre modul în care acestea funcţionează.

P.S. Deşi nu sunt fizician, totuşi mi-au plăcut şi îmi plac astronomia şi fizica Cosmosului. Aşa că îmi „permit” şi eu o opinie personală. Mă gândesc că găurile negre ar putea fi imense „motoare galactice” de creaţie, prin procese şi mecanisme care nu sunt pe deplin încă înțelese. Găurile negre ar putea conţine şi crea ingredientele de bază necesare pentru formarea corpurilor cosmice, cum ar fi stelele, planetele şi sateliţii. Ceea ce s-a evacuat din această gaură neagră pare a fi o cantitate masivă de „ceva”, poate un fel de amestec de materie şi energie, care intră în galaxia noastră. De ce n-am putea crede că găurile negre ar putea constitui adevărate fabrici pentru creaţia de noi stele şi sisteme solare?

P.S.2. Fotografia de la începutul articolului nu e una reală, ci o ilustraţie.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock