Bizara trinitate de asteroizi: Kleopatra, asteroidul în formă de os de câine şi sateliţii săi

112

Se numeşte Kleopatra, asemenea ultimei regine a Egiptului de acum două milenii, dar nu este altceva decât un asteroid. Acest asteroid a dat naştere în ultimii 100 de milioane de ani la doi gemeni, adică doi sateliţi naturali. În numărul din februarie 2011 al revistei “Icarus” au fost prezentate rezultatele studiului asupra asteroidului Kleopatra, ca urmare a colaborării unei echipe de astronomi, formate din Franck Marchis, cercetător astronom la Universitatea California (Berkeley) şi Pascal Descamps, astronom la Institutul de Mecanică a Cerului şi de Calcul a Efemeridelor din Paris (Franţa). Cei doi au confirmat faptul că asteroidul Kleopatra are ciudata formă de os de câine.

Folosind marele telescop Keck II din Hawaii, cercetătorii au determinat orbitele precise ale celor doi sateliţi şi au calculat densitatea lui Kleopatra, arătând faptul că asteroidul este o formaţiune alcătuită din piatră şi şpan metalic. Acest lucru a constituit o surpriză pentru astronomi, întrucât asteroizii sunt, în general, solizi, dintr-o bucată, şi nu sunt alcătuiţi din resturi agregate.

Comitetul de denumiri pentru corpurile cereşti mici din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Astronomiei, a acceptat ca cei doi sateliţi ai lui Kleopatra să poarte numele celor doi gemeni ai reginei Cleopatra (făcuţi cu generalul roman Marcus Antonius): Cleopatra Selene II şi Alexander Helios. Astfel, satelitul mai îndepărtat va purta numele de Alexhelios, iar satelitul mai apropiat va avea numele de Cleoselene.

Kleopatra are lungimea de 217 de kilometri, fiind astfel unul dintre cei mai mari asterozi descoperiţi până în prezent. Kleopatra a fost observat pentru prima dată în 1880, iar în 2000 i s-a observat strania sa formă de os de câine.