Incredibil! Se pregăteşte manipularea vulcanilor! Urmează distrugerea planetei?

vulcan17Cele mai “luminate” creiere din Marea Britanie au semnat o serie de propuneri controversate cu privire la modalităţile cele mai bune de a salva planeta, dacă eforturile de limitare a emisiilor de gaze poluante nu dau rezultatele scontate.  Aceste propuneri implica geo-ingineria, adică manipularea climei globale prin intermediul unor noi tehnologii, la scara masivă.

Societatea Regală britanică a avertizat că dacă liderii lumii nu ajung la o înţelegere cu privire la reducerea semnificativă a emisiilor poluante după conferinţa pe problemele climei din decembrie 2009, de la Copenhaga, s-ar putea să nu mai fie altă soluţie decât introducerea unor măsuri drastice de “geo-inginerie” a climei, scrie The Independent.

“Geo-ingineria va fi, din punct de vedere tehnic, posibilă în cazul climei Pământului. Cu toate acestea, tehnologia este abia concretizata şi există încă incertitudini majore cu privire la eficientă şi impactul său asupra mediului”, se arată în raport. Proiectele de geo-inginerie sună a roman SF şi până de curând riscau să arunce în ridicol cercetătorul care îndrăznea să propună aşa ceva, însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, faptul că omenirea nu reuşeşte să acţioneze concentrat împotriva încălzirii climatice, a readus în discuţie această opţiune “B” în cel mai serios mod cu putinţă.

Un astfel de proiect presupune fertilizarea planctonului marin cu pudră de fier sau, un altul, injectarea particulelor de sulfat în atmosferă pentru a simula efectul de răcire al erupţiilor vulcanice. Toate ideile vehiculate până acum sunt controversate şi niciunul nu este fără riscuri, deşi oamenii de ştiinţă avertizează că trebuiesc luate serios în considerare, dacă metodele convenţionale de reducere a poluării nu-şi ating ţinta.

“Este un adevăr neconfortabil că, dacă nu reuşim să reducem semnificativ emisiile de dioxid de carbon, ne îndreptăm spre un viitor climatic neconfortabil şi plin de provocări, iar geo-ingineria va fi singura opţiune la îndemână pentru a limita creşterea temperaturilor”
, a precizat profesorul John Shepherd, de la Centrul Naţional de Oceanografie din Southampton. “Geo-ingineria şi consecinţele sale sunt preţul pe care s-ar putea să trebuim să-l platimdaca nu reuşim să acţionăm asupra schimbării climatice”, a avertizat el.

Raportul împarte proiectele de geo-inginerie în două categorii: tehnicile de îndepărtare a dioxidului de carbon din atmosferă şi proiectele de contracarare a efectelor încălzirii climatice prin reflectarea luminii solare înapoi în spaţiu. În ceea ce priveşte radiaţiile solare, raportul precizează soluţii variate, de la vopsirea acoperişurilor în alb la instalarea în spaţiu a unor oglinzi uriaşe. Oamenii de ştiinţă pariază mai mult pe acestea din urmă, precizând că sunt mai ieftine şi mai rapide decât metodele de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă. Cu toate acestea, au şi ele părţile lor negative: nu rezolvă cauza problemei încălzirii globale sau acidificării oceanelor, tratând doar efectele.

În aceste condiţii, ar fi preferabile metodele de îndepărtare a dioxidului de carbon din aer, întrucât ar “reîntoarce efectiv sistemul climatic la starea sa naturală” şi implică şi mai puţine riscuri. Problema acestor proiecte, în afară de clasică “împădurire”, este însă că au costuri exorbitante şi efectele lor nu sunt dovedite. O idee este eroziunea sporită a rocilor silicate – practic, accelerarea unui proces natural în care dioxidul de carbon din aer reacţionează cu mineralele silicate pentru a forma roci carbonate care prind înăuntru gazele poluante. O altă presupune captarea dioxidului de carbon în dispozitive care pot filtra aerul, eventual alimentate cu energie solară.

Am două observaţii de făcut, referitor la ştirea de mai sus. În primul rând, dacă ăştia sunt marii specialişti ai Marii Britanii, atunci lumea se îndreaptă spre dezastru. Apoi, oare ei n-au aflat că încălzirea climatică e inevitabilă, oricâte eforturi ar face omul, ea datorându-se ciclului solar? Ce idei le-o mai veni “oamenilor de ştiinţă luminaţi” în cazul acesta? Să bombardăm Soarele cu rachete?

Lasă un comentariu