Mulţi dintre noi au auzit de această ştire, ce a făcut înconjorul lumii:
Astronomii americani au descoperit o exoplanetă cu dimensiune apropiată de a Pământului şi care ar prezenta condiţii pentru a susţine viaţa, potrivit France Presse. Botezată Gliese 581g, exoplaneta are o temperatură care permite păstrarea apei în stare lichidă la suprafaţa scoarţei sau în apropiere de aceasta, au explicat cercetătorii. O exoplanetă este o planetă care orbitează în jurul unei stele, alta decât Soarele, arată AFP.
Dacă descoperirea oamenilor de ştiinţă va fi confirmată prin alte măsurători, Gliese 581g ar fi cea mai asemănătoare cu planeta pe care trăim, dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent. Steaua sa, Gliese 581, se află în galaxia noastră, Calea Lactee, la aproximativ 20 de ani-lumină de Pământ.
„Faptul că am putut descoperi această planetă atât de repede şi aproape de sistemul nostru solar demonstrează că astfel de exoplanete ar fi numeroase”, a declarat Steven Vogt, profesor de astronomie şi astrofizică la Universitatea California din Santa Cruz şi unul dintre coautorii studiului.
Gliese 581g are o masă de 3,1 până la 4,3 ori mai mare decât cea a Terrei, iar raza sa este de 1,2 – 1,5 ori mai mare ca a planetei noastre, a arătat Paul Buttler, de la Departamentul pentru Magnetism Terestru al Carnegie Institution din Washington.
Gliese 581g pare să fie o planetă stâncoasă, cu o gravitaţie la suprafaţa scoarţei asemenea Pământului şi care orbitează steaua în 36,6 de zile.
Potrivit astronomilor, o exoplanetă este „potenţial locuibilă” când permite existenţa vieţii. Cu toate acestea, nu înseamnă că oamenii ar putea locui aici. Printre cele mai importante caracteristici care ar face o planetă locuibilă se numără prezenţa apei în stare lichidă şi a unei atmosfere, au mai explicat oamenii de ştiinţă.
Din primele estimări făcute de aceştia, temperatura care se înregistrează la suprafaţa Gliese 581g, care nu este expusă în permanenţă stelei sale şi nici întunericului din spaţiu, variază între -31 de grade Celsius şi -12 grade Celsius.
Exoplaneta Gliese 581g a fost descoperită după 11 ani de observaţii cu telescopul observatorului spaţial Keck din Hawaii, situat la 4.145 de metri altitudine.
Sursa: Evenimentul Zilei
Comentariu „Secretele lui Lovendal”:
În primul rând, poate că nu vă mai aduceţi aminte, dar ştirea cu „planeta locuibilă” nu e nouă. Acum 1 an şi jumătate, s-a mai anunţat descoperirea a două planete „Gliese 581 e” (care seamănă izbitor de mult cu Pământul) şi „Gliese 581 d” (ce orbitează într-o zonă locuibilă, unde sunt şanse foarte mari ca apa să existe sub formă lichidă). Vezi toată ştirea originală, de pe 24 aprilie 2009, aici: https://www.lovendal.ro/wp52/o-planeta-din-afara-sistemului-solar-ce-seamana-incredibil-de-mult-cu-pamantul/
În al doilea rând, să clarificăm câteva lucruri, înainte de a vă entuziasma, aşa cum fac mulţi: „Uau! S-a descoperit o planetă unde locuiesc extratereştrii!”
Dacă o planetă se află prea aproape de o stea, ea e prea fierbinte pentru a putea favoriza apa lichidă. Dacă e situată prea departe, ea îngheaţă. Aceste două extreme defineşte o „zonă de aur” („Goldilocks Zone” în limba engleză) în care apa lichidă poate exista la suprafaţa planetei. Nu contează doar distanţa faţă de stea, ci şi alţi factori, ca de exemplu atmosfera planetei. Venus ar putea avea apă lichidă, dar atmosfera sa foarte groasă produce un efect de seră, prin care apa s-a evaporat, datorită temperaturilor extrem de înalte (460° C). Şi Marte ar fi putut avea o atmosfera groasă, şi atunci apa lichidă ar fi putut exista pe suprafaţa planetei, compensând astfel distanţa mai mare faţă de Soare. Aşadar, contează mult şi atmosfera planetei.
Gliese 581g, noua planetă descoperită, se află într-o zonă în care temperatura este potrivită. Şi, având o masă de doar trei ori mai mare ca Pământul, este puţin probabil ca ea să fie un gigant gazos (aşa cum este Jupiter). Totuşi, acest lucru nu înseamnă ca planetă să fie locuibilă, sau chiar foarte asemănătoare cu Pământul. S-ar putea ca nici măcar să nu aibă apă pe ea.
Tot din ştirea de mai sus, aflăm că perioada de orbitare a planetei este de 37 de zile, ceea ce o pune destul de aproape de stea, dar, din moment ce Gliese este o pitică roşie, ea este mai rece decât Soarele, aşa că n-ar fi o problemă că planeta Gliese 581g se află mai aproape faţă de steaua ei. Dar, această apropiere mai înseamnă faptul că steaua exercită o forţă de atracţie puternică asupra planetei, ceea ce are ca efect încetinirea rotaţiei planetei până când va egala perioada orbitală. Cu alte cuvinte, o zi pe această planetă e echivalentă cu un an, iar planeta întotdeauna arată aceeaşi faţă stelei sale, aşa cum face Luna faţă de Pământ. Acest lucru face ca planeta să fie puţin mai probabil locuibilă, dintr-un motiv foarte simplu: partea vizibilă către stea poate fi foarte fierbinte, în timp ce partea întunecată poate fi foarte rece. Doar dacă planeta ar avea o atmosferă, s-ar putea diminua aceste extreme (aerul cald de pe partea fierbinte s-ar putea duce către partea întunecată şi rece, şi viceversa) şi atunci, clima ar deveni ceva mai blândă. Dar totuşi, nu există nicio dovadă precum că pe această planetă s-ar găsi atmosferă.
Mai vreau totuşi să atrag atenţia că masa găsită a planetei este de trei ori masa Pământului, şi aceasta este doar valoarea minimă. Poate fi o planetă extrem de masivă (şi atunci ar putea fi un gigant gazos, ce n-ar putea găzdui viaţa). Metoda Doppler (prin care se determină masele exoplanetelor) nu poate oferi masa exactă, ci doar valoarea minimă.
Aşadar, nu cred că ar fi timpul să ne entuziasmăm prea tare precum că am găsit o planetă, unde ar putea găzdui extratereştri…
P.S. Ieri, 30 septemebrie 2010, se anunţa la Antena 3 precum că această planetă s-ar afla la 20 de milioane ani-lumină faţă de Pământ! Să-mi spună şi mie „specialiştii ştirilor” de la Antena 3 cum naiba poţi vedea cu telescopul o planetă situată la o distanţă atât de uriaşă…Mă abţin de la orice comentarii…