Se poate trăi şi pe stele! Telescopul Spaţial Spitzer a descoperit o stea rece pe care omul ar putea trăi fără probleme

3.251 vizualizari

Scriam în august 2011 o ştire despre descoperirea unor stele mai reci decât trupul uman (https://www.lovendal.ro/wp52/nasa-a-descoperit-stele-mai-reci-decat-trupul-uman-si-confirma-ca-langa-noi-se-pot-ascunde-stele-invizibile-ochiului-uman/). În acelaşi registru, iată o ştire asemănătoare, de pe UPI.com:

Telescopul Spaţial Spitzer a înregistrat imaginile celei mai reci stea-companion din afara sistemului nostru solar. Prof. de astronomie Kevin Luhman a spus că steaua pitică brună se mişcă prin spaţiu este la fel de rece ca Pământul, şi are drept companion o stea pitică albă. „E cel mai rece obiect fotografiat în afara sistemului nostru solar”, a spus Lehman, coordonatorul echipei de cercetare. „Masa sa este de 6 până la 9 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. În esenţă noi am descoperit o stea foarte mică, cu o temperatură asemănătoare Pământului.”

O pitică brună se formează ca o stea, dintr-un nor masiv de praf şi gaze, numai că masa sa nu este suficientă pentru aprinderea reacţiilor termonucleare, rezultatul fiind o „stea căzută” care este extrem de rece.

În imaginea de mai jos se poate vedea în partea stângă, steaua rece, iar în partea dreaptă, companionul ei, pitica albă.