Multe surprize ne mai rezervă Cosmosul nostru! Astronomii au descoperit o nouă clasă misterioasă de „stele rapide” care scapă de gravitaţia galaxiei noastre!


stele hipervelocitareO echipă internaţională de astronomi a descoperit o nouă clasă surprinzătoare de „stele hipervelocitare” sau „stele rapide” – corpuri cereşti solitare care se deplasează suficient de repede pentru a scăpa de atracţia gravitațională a galaxiei Calea Lactee, anunţă Revista de Astrofizică. „Aceste noi stele rapide sunt foarte diferite de cele care au fost descoperite anterior”, a declarat Lauren Palladino, autoarea principală a studiului, absolventă a Univ. Vanderbilt. „Stelele iniţiale hipervelocitare sunt stele mari, albastre și par să fi provenit din centrul galactic, pe când noile stele descoperite sunt relativ mici, având aproximativ dimensiunea Soarelui nostru, iar cel mai surprinzător lucru e faptul că niciuna din aceste stele nu pare să vină din miezul galactic.”

„Este foarte greu să alungi o stea din galaxie”, a declarat Holley-Bockelmann, profesor asistent de astronomie la Univ.Vanderbilt, cel care se ocupă de cartografierea Căii Lactee în programul „Sloan Digital Sky Survey”, un recensământ masiv al stelelor și galaxiilor dintr-o regiune care acoperă aproape un sfert din cer.

Steaua rapidă HE 0437-5439 este una dintre cele mai rapide detectate vreodată. Acesta poate prinde în spațiu o viteză de 2,5 de milioane de kilometri pe oră, fiind de trei ori mai rapidă decât viteza orbitală a Soarelui nostru în Calea Lactee. Cele mai multe dintre cele aproximativ 16 stele rapide cunoscute, toate descoperite din 2005, sunt considerate a fi exilate din centrul galaxiei noastre. Dar niciuna din stelele rapide descoperite recent nu provin din centru, ceea ce înseamnă că există o nouă clasă de stele hipervelocitare, având un mecanism cu totul diferit.

Astrofizicienii au calculat că o stea trebuie să aibă o viteză mai mare cu 1,5 milioane de km/h, faţă de mișcarea relativă a galaxiei, pentru a obţine „viteza de evadare.” De asemenea, ei au estimat că gaura neagră centrală din Calea Lactee are o masă echivalentă cu cea a patru milioane de sori, suficient de mare pentru a produce o forță gravitațională suficient de puternică pentru a accelera stele la viteze „hiper”.

Multe surprize ne mai rezervă Cosmosul acesta!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock