Antimaterie deasupra unei furtuni de pe Pământ, detectată de un satelit NASA


Folosindu-se de satelitul spaţial cu raze gamma Fermi a lui NASA, oamenii de ştiinţă au detectat raze de antimaterie produse deasupra furtunilor de pe Pământ, un fenomen unic, ce n-a mai fost observat până acum, anunţă site-ul oficial NASA, nasa.gov. Cercetătorii cred că particulele s-au format în razele gamma terestre (Terrestrial Gamma-Ray Flash – TGF) ce sunt create în interiorul furtunilor şi care sunt asociate cu fulgerele. Se estimează că circa 500 de TGF-uri apar zilnic în toată lumea, dar cele mai multe din ele rămân nedetectate.

„Aceste semnale reprezintă prima dovadă directă că furtunile creează particule de antimaterie”, a declarat Michael Briggs, unul din membrii echipei care supraveghează satelitul spaţial cu raze gamma Fermi a lui NASA şi profesor la Universitatea Alabama din Huntsville.

Satelitul Fermi a fost special construit pentru a detecta razele gamma, cea mai înaltă energie a luminii. Atunci când o particulă de antimaterie se ciocneşte cu o particulă de materie, ambele sunt anihilate imediat şi transformate în raze gamma. Satelitul a detectat raze gamma cu energii de 511.000 de electron volţi, o valoare care indică faptul că un electron şi-a întâlnit opusul, o particulă antimaterie denumită pozitron.

Deşi satelitul Fermi a fost construit pentru a observa evenimentele ce degajă energii uriaşe în Univers, totuşi el oferă informaţii preţioase şi asupra a ceea ce se întâmplă în jurul Pământului, începând cu anul 2008, de când a fost lansat. „În mai puţin de 3 ani, misiunea Fermi s-a dovedit a fi un instrument uimitor pentru a cerceta Universul. Dar acum, învăţăm că putem descoperi mistere mult mai aproape de casă”, a declarat Ilana Harrus, un specialist NASA al programului Fermi.


Lasă un comentariu