Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Boscovich a fost geniu sau extraterestru!? Acest om incredibil din secolul al XVIII-lea avea cunoştinţe şi teorii care au fost descoperite peste vreo 200 de ani!


Roger-Joseph-BoscovichRudjer Boscovich (1711-1787) este un nume mai puţin cunoscut, dar a fost un om prea genial pentru timpurile sale. El a fost fizician, matematician, filozof, astronom, poet şi teolog. Mulţi sunt convinşi că Boscovich şi-a depăşit epoca cu cel puţin 200 de ani!

În revista „New Scientist” din 6 martie 1958, Allan Lindsay Mackay, ziarist specializat pe probleme de ştiinţă, este extraordinar de uimit de o lucrare pe care Boscovich a publicat-o în 1758 (!) la Viena. Boscovich a susţinut că trebuie să existe o teorie unitară a universului, o cuprinzătoare ecuaţie care să includă matematica, fizica, biologia, chimia şi chiar psihologia. Boscovich nu numai că a definit nişte realităţi fizice numite lumină, magnetism şi electricitate (care în epoca lui se întrezăreau doar ca prin ceaţă), ci a şi descris fenomenele cuantice, mecanica ondulatorie şi un foarte modern model atomic de nucleoni. Părerea lui că materia, spaţiul şi timpul constau din particule minuscule corespunde celor mai moderne perspective pe care fizica teoretică le deschide spre cuantizarea materiei şi energiei.

Istoricul ştiinţei L.L. White este convins că nici ştiinţa noastră bazată pe computer nu poate să ţină pasul cu raţionamentele lui Boscovich, din cauză că până azi noi nu am putut crea baza indispensabilă pentru înţelegerea lor: legătura dintre teoria relativităţii şi fizica cuantică. Dificultăţi asemănătoare avem la teoria unitară a câmpului celor patru forţe fundamentale, teorie susţinută de Boscovich. El vorbea despre aceasta ca despre ceva făcând parte din sfera lucrurilor de mult familiare.

Întrebarea care se pune e următoarea: a fost Boscovich un om prea genial sau vreun extraterestru!?

 


Lasă un comentariu