Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

După ce au produs un „Soare artificial”, acum chinezii mai dau o lovitură: vor să construiască o „Lună artificială”!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Aşa cum spuneam în articolul acesta din 8 ianuarie 2022 – Chinezii au dat lovitura: au produs o „stea artificială”, de 5 ori mai fierbinte decât Soarele nostru, timp de peste 17 minute! – China a dat lovitura, după ce și-a pornit „Soarele artificial”, adică în Reactorul chinez de fuziune magnetică (EAST) a fost menținută o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius timp de 1.056 de secunde (circa 17 minute), ceea ce înseamnă că în această perioadă de timp s-a depăşit temperatura Soarelui de circa 5 ori.

Acum, se pare că chinezii vor să-şi facă imagine în lume, pentru a arăta că sunt nr.1 în tehnologie, după ce au anunţat că ei construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiţii de gravitaţie redusă, bazate pe magnetism. În anul acesta (2022) urmează a fi inaugurată această facilitate, în care se vor folosi câmpuri magnetice puternice, într-o cameră de vid, cu diametrul de 60 de centimetri, pentru a „anula” gravitaţia. Anterior, s-a reuşit să se facă o broască să leviteze.

Această incintă, ce va fi umplută cu pietre şi praf pentru a imita condiţiile de pe suprafaţa Lunii, este prima de acest fel din lume şi poate menţine condiţii de gravitaţie redusă. Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiţii de gravitaţie redusă (1/6 din gravitaţia terestră), permiţându-le să verifice rezistenţa unor instrumente şi materiale ce vor fi folosite la suprafaţa Lunii, precum şi să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.

Experimentele desfăşurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang’e („zeiţa chineză a Lunii”). În cadrul acestui program, China a trimis un roboţel autonom pe faţa nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang’e 4) şi a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang’e 5). China a anunţat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029.


Lasă un comentariu