După ce au produs un „Soare artificial”, acum chinezii mai dau o lovitură: vor să construiască o „Lună artificială”!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Aşa cum spuneam în articolul acesta din 8 ianuarie 2022 – Chinezii au dat lovitura: au produs o „stea artificială”, de 5 ori mai fierbinte decât Soarele nostru, timp de peste 17 minute! – China a dat lovitura, după ce și-a pornit „Soarele artificial”, adică în Reactorul chinez de fuziune magnetică (EAST) a fost menținută o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius timp de 1.056 de secunde (circa 17 minute), ceea ce înseamnă că în această perioadă de timp s-a depăşit temperatura Soarelui de circa 5 ori.

Acum, se pare că chinezii vor să-şi facă imagine în lume, pentru a arăta că sunt nr.1 în tehnologie, după ce au anunţat că ei construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiţii de gravitaţie redusă, bazate pe magnetism. În anul acesta (2022) urmează a fi inaugurată această facilitate, în care se vor folosi câmpuri magnetice puternice, într-o cameră de vid, cu diametrul de 60 de centimetri, pentru a „anula” gravitaţia. Anterior, s-a reuşit să se facă o broască să leviteze.

Această incintă, ce va fi umplută cu pietre şi praf pentru a imita condiţiile de pe suprafaţa Lunii, este prima de acest fel din lume şi poate menţine condiţii de gravitaţie redusă. Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiţii de gravitaţie redusă (1/6 din gravitaţia terestră), permiţându-le să verifice rezistenţa unor instrumente şi materiale ce vor fi folosite la suprafaţa Lunii, precum şi să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.

Experimentele desfăşurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang’e („zeiţa chineză a Lunii”). În cadrul acestui program, China a trimis un roboţel autonom pe faţa nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang’e 4) şi a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang’e 5). China a anunţat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO