
Aşa cum spuneam în articolul acesta din 8 ianuarie 2022 – Chinezii au dat lovitura: au produs o „stea artificială”, de 5 ori mai fierbinte decât Soarele nostru, timp de peste 17 minute! – China a dat lovitura, după ce și-a pornit „Soarele artificial”, adică în Reactorul chinez de fuziune magnetică (EAST) a fost menținută o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius timp de 1.056 de secunde (circa 17 minute), ceea ce înseamnă că în această perioadă de timp s-a depăşit temperatura Soarelui de circa 5 ori.
Acum, se pare că chinezii vor să-şi facă imagine în lume, pentru a arăta că sunt nr.1 în tehnologie, după ce au anunţat că ei construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiţii de gravitaţie redusă, bazate pe magnetism. În anul acesta (2022) urmează a fi inaugurată această facilitate, în care se vor folosi câmpuri magnetice puternice, într-o cameră de vid, cu diametrul de 60 de centimetri, pentru a „anula” gravitaţia. Anterior, s-a reuşit să se facă o broască să leviteze.
Această incintă, ce va fi umplută cu pietre şi praf pentru a imita condiţiile de pe suprafaţa Lunii, este prima de acest fel din lume şi poate menţine condiţii de gravitaţie redusă. Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiţii de gravitaţie redusă (1/6 din gravitaţia terestră), permiţându-le să verifice rezistenţa unor instrumente şi materiale ce vor fi folosite la suprafaţa Lunii, precum şi să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.
Experimentele desfăşurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang’e („zeiţa chineză a Lunii”). În cadrul acestui program, China a trimis un roboţel autonom pe faţa nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang’e 4) şi a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang’e 5). China a anunţat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029.