Supervulcanul de sub Yellowstone ar putea distruge un continent întreg! Dacă ar erupe mâine?


Dacă ar exploda ar fi de sute de ori mai puternic decât orice vulcan cunoscut pe Pământ. Efectele ar fi devastatoare: 2/3 din teritoriul SUA ar deveni toxic, de nelocuit, ca urmare a cenuşii vulcanice care s-ar răspândi pe întregul continent nord-american. Dar despre ce vulcan e vorba? E super-vulcanul ce se află sub Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming, considerat cel mai mare vulcan din lume. Ultima sa mare erupţie a avut loc acum 600.000 de ani, şi i-a cam venit timpul pentru următoarea erupţie. Aceasta ar putea avea loc mâine sau, la fel de bine, peste o mie de ani. Nu se ştie momentul exact al catastrofei, dar în ultimii 2,1 milioane de ani vulcanul a erupt de trei ori.

Oricum specialiştii monitorizează acest super-vulcan şi au început să devină îngrijoraţi de faptul că vulcanul a început să se înalţe destul de rapid în ultimii ani (5 cm pe an în ultimii trei ani), acest lucru reprezentând cea mai mare rată de creştere începând cu anul 1923.

Bob Smith, profesor la Universitatea din Utah, specialistul care monitorizează acest super-vulcan a declarat lui National Geographic următoarele: „E o ridicare extraordinară a vulcanului, întrucât acoperă o zonă atât de uriaşă, iar ratele de creştere sunt foarte înalte. La început eram îngrijoraţi întrucât credeam că va putea apare oricând o erupţie. Dar, ne-am mai liniştit atunci când ne-am dat seama că magma se află la 10 km adâncime. Dar, dacă era la 2-3 kilometri, am fi fost extrem de îngrijoraţi”.

Însă, datorită condiţiilor extreme, cercetătorii nu-şi pot da seama cu acurateţe ce se întâmplă acolo jos, în interiorul vulcanului, aşa că nu pot spune când va erupe super-vulcanul.

Din moment ce ultima erupţie violentă a avut loc în urmă cu circa 600.000 de ani, vulcanul n-a rămas inactiv de atunci, ci a mai erupt de câteva ori, însă erupţiile au fost mici, ultima din ele având loc acum 70.000 de ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO