Obiectul misterios, sub formă de paraşută, din aurora polară fotografiată în Norvegia


aurora polara1Pe 20 ianuarie 2010, Per-Arne Mikalsen a fotografiat o auroră boreală masivă care a avut loc în oraşul norvegian Andenes, ce se află în nordul ţării. Datorită activităţii solare crescute din perioada respectivă, această auroră a fost vizibilă pe aproape întreg teritoriul Norvegiei. Într-una din fotografiile făcute de Mikalsen, se poate observa un obiect ce nu a putut fi identificat. Deşi fotograful amator a realizat mai multe poze din aceeaşi locaţie, în doar una dintre ele apare o paraşută misterioasă de culoare verde. Ce e cu această paraşută? Se pare că ea nu ar aparţine niciunei forţe militare cunoscute.

La prima vedere, se părea că acest obiect a apărut datorită lentilei de pe camera de fotografiat, dar studiile mai amănunţite au demonstrat faptul că lucrurile nu stăteau aşa. De asemenea, Mikalsen este foarte obişnuit cu aurorele polare, de diferite forme sau mărimi, el lucrând mulţi ani pe o insulă din apropierea zonei polare; dar de o astfel de formă ciudată atârnând pe cer, Mikalsen n-a avut niciodată parte. Conform acestuia, odată ce a postat ultimele sale fotografii cu aurore pe site-ul www.spaceweather.com, a primit o mulţime de emailuri din toată lumea, solicitându-i-se informaţii despre forma misterioasă.

aurora polara2Aşadar, ce ar putea fi? La fel ca şi Truls Hansen, cercetător principal la Observatorul Geofizic din Tromso, Mikaelsen se îndoieşte de faptul că obiectul misterios ar putea fi explicat printr-o greşeală tehnică. „De obicei, asemenea aberaţii apar atunci când există o sursă de lumină mică şi intensă în câmpul de vizualizare, sau sursa este atât de apropiată, încât lumina loveşte lentilele„, afirmă Hansen, „ceea ce nu este cazul aici”. „În plus, continuă fotograful amator, culoarea obiectului misterios este aceeaşi ca şi culoarea aurorei, adică verde, aşa că obiectul misterios este fie o caracteristică a aurorei, fie o reflecţie a luminii aurorale undeva în spaţiu”. Dar ia staţi puţin! O reflecţie a luminii aurorale? E imposibil!

Forma structurată a fenomenului, plus distanţa faţă de orice surse de lumină, face imposibilă vreo problemă cu echipamentul de fotografiere. De asemenea, nu se cunoaşte până acum vreo auroră care să producă o asemenea „caracteristică”. Aşadar, rămâne ipoteza reflecţiei în spaţiu. Ce ar putea exista în spaţiu care să poată reflecta lumina verde emisă de auroră?

flacarile Iridium
flacarile Iridium

„Sunt de acord cu Pal Brekke, consultant ştiinţific la Centrul Spaţial Norvegian, care spune că cel mai probabil este vorba de reflecţia unui satelit”, mai spune Hansen. „Mi-aduce aminte de aşa-numitele ‘flăcări Iridium’, reflecţii a luminii Soarelui din sateliţii Iridium”.

Flăcările sateliţilor sunt bine cunoscute de astronomi. Atunci când condiţiile sunt proprii, panourile solare de pe sateliţi reflectă pe pământ lumina Soarelui. Rezultatul este o lucire bruscă, de scurtă durată, cunoscută sub denumirea de „flacără”. Reţeaua de sateliţi de comunicaţii Iridium sunt binecunoscuţi pentru „flăcările” lor, din moment ce sunt prevăzuţi cu antene uriaşe, care acţionează ca oglinzi orbitale. Aceste „flăcări” pot fi chiar previzionate când vor apare, întrucât sateliţii au orbite ce pot fi determinate.

Dar totuşi, se pune întrebarea: este lumina unei aurori polare destul de strălucitoare pentru a se putea reflecta în oglinda unui satelit? Şi apoi, cum de a produs un obiect ce are forma unei paraşute? Nici măcar un satelit Iridium n-ar putea să reflecte o lumină aurorală, de intensitate mult mai mică decât cea a Soarelui.

Hansen îşi susţine însă ipoteza. „Intensitatea luminii unei aurori polare nu este prea diferită de intensitatea luminii lunii, care este 1/100.000 din lumina Soarelui. Flăcările Iridium produse de lumina Soarelui au o magnitudine de câteva ori mai mare decât ‘flăcările aurorale’, aşa că intensitatea luminii nu exclude ipoteza reflecţiei satelitului”.

O flacără aurorală pare a fi fezabilă, dar, aşa cum a remarcat astronomul Daniel Fischer, lumina verde a obiectului misterios s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu lumina reflectată a aurorei, ci mai degrabă să fie vorba de culoarea lentilelor aparatului de fotografiat. Astfel, culoarea verde a obiectului misterios poate fi rezultatul reflecţiilor din interiorul camerei, cauzate de luminile puternice în partea de jos-stânga a pozei.

Totuşi, enigma rămâne şi ea trebuie să fie descifrată într-o zi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock