Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai rece stea posibilă din Univers, ce este chiar mai rece decât organismul uman (ce are o temperatură medie de 36-37 de grade), anunţă site-ul Scientific American. Astronomii au căutat încă de acum 10 ani, fără succes, acest tip de „entităţi întunecate”, denumite „pitice Y” a căror existenţă a fost teoretizată. Ele nu pot fi descoperite cu instrumentele optice clasice, ca urmare a lipsei luminii, dar, în sfârşit astronomii au reuşit să le vadă cu ajutorul telescopului spaţial NASA WISE (în infraroşu). Ele sunt destul de aproape de Soare, fiind situate la circa 40 de ani-lumină faţă de noi.
„Piticele Y” sunt cele mai reci stele, făcând parte din categoria „piticelor brune”, care mai sunt numite câteodată ca fiind „stele ratate”. Piticele brune sunt stele prea mici pentru ca atomii să fuzioneze şi să elibereze energie nucleară, aşa că ele au puţina căldură cu care s-au născut. Această căldură se diminuează de-a lungul timpului, până când toată lumina pe care ele o emit e de natura razelor infraroşii.
Cea mai rece pitică Y este WISE 1828+2650 şi ea are o temperatură de doar 25 de grade Celsius! Ca să observaţi diferenţa, temperatura Soarelui este de circa 5.500 de grade Celsius! Cea mai apropiată pitică Y, WISE 1541-2250, este situată la circa 9 ani-lumină, spre deosebire de cea mai apropiată stea faţă de Soare, Proxima Centauri ce este la o distanţă de 4 ani-lumină.
„Găsirea piticelor brune în apropierea Soarelui nostru e asemănătoare cu descoperirea unei case ascunse, lângă locuinţa ta, de care nu erai conştient”, a spus Michael Cushing, din cadrul echipei WISE de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena (California), cel care se ocupă de studiul piticelor Y. El a mai declarat că: „E absolut terifiant pentru mine să ştiu că avem vecini ce nu au fost încă descoperiţi. Cu WISE putem găsi chiar o stea pitică brună mai aproape decât cea mai apropiată stea cunoscută”.
P.S. Aşadar, NASA a confirmat că pot exista stele pitice brune mai aproape de Soare, decât cele cunoscute azi şi care nu se pot vedea cu ochiul liber sau cu telescopul normal. Aştept ziua în care NASA să confirme descoperirea unei pitice roşii, foarte aproape de Soare, companionul ascuns al astrului nostru ceresc, numit Nemesis de unii astronomi, a cărei existenţă eu cred că este aproape sigură (https://www.lovendal.ro/wp52/nemesis-sau-steaua-mortii-companionul-soarelui-care-ne-va-aduce-sfarsitul/).