Inventatorul Nikola Tesla şi-a imaginat o tehnologie de a transmite energie „wireless”, adică prin aer, în urmă cu circa un secol, dar încercările experimentale la acest fel nu au dus până în prezent decât la apariţia de dispozitive greoaie, care funcționează doar pe distanțe foarte mici. Dar acum, cercetătorii de la Universitatea Duke au demonstrat fezabilitatea transferului de energie fără fir, folosind câmpuri magnetice de joasă frecvență pe distanțe mult mai mari decât dimensiunea emițătorului și receptorului.
Dispozitivul nou construit este alcătuit din cuburi, ce conţin bobine de sârmă de cupru, lungi şi spiralate. Capătul fiecărei bobine este conectat la dublul său, în partea din spate a peretelui. Ideea provine de la o echipă de cercetători universitari de la „Duke Pratt School of Engineering”, care au folosit metamateriale pentru a crea o „superlentilă”, în care se concentrează câmpurile magnetice. Superlentila converteşte câmpul magnetic care provine de la o bobină de putere şi induce un curent electric în bobina de recepție.
Experimentul a fost o premieră, căci a trimis cu succes energie wireless, în condiții de siguranță și în mod eficient, cu un randament de mai multe ori mai mare decât ceea ce s-ar fi putut fi realizat cu aceeași configuraţie, dar fără superlentilă. Rezultatele, un parteneriat cu Institutul de Cercetare Toyota din America de Nord, au apărut pe 10 ianuarie 2014 în „Rapoartele ştiinţifice” ale publicaţiei on-line Nature.com.
„Pentru prima dată am demonstrat că eficiența transferului de energie wireless magneto-inductivă poate fi îmbunătățită pe distanțe de mai multe ori mai mari decât dimesiunea receptorului și emițătorului”, a declarat Yaroslav Urzhumov, profesor asistent de cercetare în inginerie electrică, de la Universitatea Duke. „Acest lucru este important, deoarece în cazul în care această tehnologie ar deveni o parte din viața noastră de zi cu zi, acesta trebuie să se conformeze cu dimensiunile de buzunar ale electronicelor mobile de astăzi.”
Iată o cercetare care arată, după mai bine de un secol, că Tesla a avut dreptate!