El a complotat pentru a-L crucifica pe Iisus… A fost descoperit mormântul fiicei lui Caiafa

  •  
  •  
  •  
  •  

În Ierusalim şi Iudeea, cutiile străvechi de înmormântare din piatră ce conţin resturi de schelete, denumite osuare, sunt descoperiri arheologice comune în perioada cuprinsă între secolul 1 î.Hr. şi secolul 1 d.Hr. Acum 3 ani, atunci când Autoritatea israeliană privind Antichităţile a confiscat un osuar cu o inscripţie rară, acesta a ajuns la prof. Yuval Goren de la Universitatea din Tel Aviv, Departamentul de Arheologie, pentru a se autentifica această descoperire fascinantă. Şi se pare că osuarul se referă la celebrul Caiafa. Iosif, fiul lui Caiafa, sau Iosif Bar Kayafa, cunoscut simplu drept Caiafa în Noul Testament, a fost preotul evreu care se spune că a organizat complotul pentru crucificarea lui Iisus Hristos.

Prof. Goren, ce a lucrat în colaborare cu prof.Boas Zissu de la Universitatea Bar Ilan, confirmă că atât osuarul, cât şi inscripţia de pe el sunt autentice. Inscripţia de pe osuar, ce este extrem de detaliată, ar putea arăta care este domiciliul familiei personajului biblic, marele preot Caiafa, înaintea de plecarea lor din Galileea după anul 70 d.Hr. Descoperirea prof.Goren a apărut în revista “Israel Exploration Journal”.

Inscripţia acestui osuar este una extraordinară, întrucât persoana decedată este numită în contextul a trei generaţii şi a unei posibile locaţii. Inscripţia spune: “Miriam fiul lui Yeshua fiul lui Caiafa, preot de Maaziah din Beth Imri”.

Maaziah se referă la un clan, ce a fost ultimul ordin din cele 24 de ordine de înalţi preoţi în timpul perioadei celui de-al doilea templu. Beth Imri e posibil să fi fost localizat pe povârnişurile din Muntele Hebron. Osuarul provine din cimitirul din Valea lui Elah, din sud-vestul Ierusalimului, localizarea legendara a bătăliei dintre David şi Goliat.

P.S. Încă o dovadă arheologică a faptului că Biblia nu e o poveste de adormit copiii…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu