Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Unde se află enigmatica piatră Benben a vechilor egipteni, cea capabilă să producă „putere mistică”?


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Piatra Benben este un obiect găsit în mitologia Egiptului antic. Este o piatră cu o formă conică și, după unii teoreticieni, ar putea fi de origine extraterestră. Piatra Benben este, de asemenea, un termen arhitectural, care descrie numele dat vârfului unui obelisc sau a pietrei așezate deasupra unei piramide.

Piatra Benben este un simbol al Phoenix-ului, pasărea care a avut capacitatea de a reînvia și de a renaște. De asemenea, ea reprezintă ciclul anotimpurilor. Piatra Benben a fost reprezentată în Templul Phoenix, care se afla în incinta Templului Marelui Soare din Heliopolis. Probabil că piatra a fost văzută de egipteni drept „sămânța” păsării legendare, întrucât „ben” însemna „fertilizare” în limba lor.

Potrivit legendei, Benben a fost pământul care a apărut din apele primordiale ale Nu, în care zeul creator Atum a modelat lumea. Acesta este mitul creației din religia egipteană antică.

În „Cartea Egipteană a Morților”, există o referire la piatra Benben, în care se spune: „O Atum-Khoprer, ai devenit atât de înalt, te-ai ridicat ca Piatra Benben din Casa Phoenix-ului de la On”. Templul Soarelui de la Heliopolis a mai fost numit „On” de către egipteni.

Forma piramidelor a fost modelată pe Benben. Piatra este cunoscută și sub numele de piramidion. Alții au menționat-o ca „piatră a destinului”. Puterile mitice ale pietrei au atras atenţia oamenilor puternici, depunându-se eforturi pentru localizarea ei. Se credea că piatra are capacitatea de a ilumina persoana care se afla în împrejurimile sale și era capabilă să producă putere mistică.