Cât aur au furat romanii de la daci acum 2 milenii? Specialiştii spun că aur în valoare de peste 40 de miliarde de dolari!


În secolul al VI-lea, scriitorul bizantin Johannes Lydos nota, în volumul „De magistratibus”, că romanii au capturat de la daci „aur în greutate de cinci milioane de libre şi dublu de argint, în afara de paharele şi vasele de nepreţuită valoare“. Informaţia aceasta a extras-o din „Getica”, lucrarea medicului împăratului Traian, Criton, carte dispărută.

Despre uriaşa cantitate de aur şi argint luată de Traian după cucerirea Daciei, părerile istoricilor şi arheologilor sunt împărţite. Discuţiile durează de mult timp. Alexandru Odobescu, la 22 octombrie 1874, cu prilejul inaugurării primului curs de arheologie la Universitatea din Bucureşti, a emis ipoteza că cifrele referitoare la bogăţiile capturate de la daci au fost exagerate.

Mai târziu, Vasile Pârvan arăta că aurul din tezaurul lui Decebal provenea de la strămoşi, fiind strâns timp de multe secole. Nicolae Iorga, amintind de comoara lui Decebal, considera că averile dacilor se bazau pe posibilităţile minelor de aur. Controversele au continuat până în zilele noastre. O parte din istorici sunt de acord, totuşi, că romanii au luat de la daci mari bogăţii.

Academicianul Constantin C. Giurescu, în volumul „Formarea poporului roman”, scria: „Prada pe care o iau romanii, în aur şi argint, după cucerirea Daciei, este enormă; ea îngăduie nu numai restabilirea finanţelor imperiului şi numeroase construcţii publice, dar şi suprimarea impozitelor pe anul 106 şi acordarea unui dar de 650 de dinari de fiecare contribuabil”. Doctorul docent Dumitru Tudor, în broşura „Decebal, regele erou al dacilor”, menţiona: ,,Indiferent de cunoaşterea reală a unor cifre, cantităţile de metal preţios ridicate de romani din Dacia au fost foarte mari”. Istoricul francez Jerome Carcopino denumeşte teritoriul locuit de daci „California carpatică”, pornind de la faptul că Dacia era considerată, încă din antichitate, „ţara aurului”. În studiul său, „Bogăţiile dacilor şi redresarea Imperiului Roman”, cercetătorul consideră că cifrele reproduse de Johannes Lydos ar trebui reduse la a zecea parte, în acest caz, romanii ar fi capturat numai 165.500 kilograme de aur şi 331.000 kilograme de argint.

Există însă şi alte puncte de vedere. Ovidiu Maieru, în „Magazin istoric” nr. 20, consideră că aurul dacilor capturat de romani trebuie să fi reprezentat de cel puţin 4-5 ori cantitatea stabilită prin calcule de profesorul J. Carcopino. Numai o astfel de cantitate, crede istoricul, ar fi putut influenţa pozitiv economia Romei, aşa cum s-a întâmplat după anul 106. Concluzia lui Ovidiu Maieru este aceea că nu e nimic exagerat dacă se apreciază că din producţia aluviunilor reveneau tezaurului. Acumulat ani de-a rândul, acest aur s-a putut constitui într-un stoc de până la 1000 de tone!

La preţul actual, din 2019, al aurului, de 42.000 de dolari pe kilogramul de aur, aceasta înseamnă că romanii au furat din Dacia aur de cel puţin 42 de miliarde de dolari! Asta ca să nu mai amintim de argintul luat, precum şi alte comori…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock