Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Incredibila legendă a prinţesei Dragomira din Praga – din cauza blestemelor ei, pământul s-a despicat şi a căzut în străfundurile iadului!

  •  
  •  
  •  
  •  

blankPraga este unul dintre oraşele cele mai pline de misticism din Europa şi chiar din întreaga lume. Iar una dintre legende este cea a prinţesei Dragomira, ducesă de Strodor.

Unul dintre conducătorii timpurii ai Pragăi a fost Vratislav. Bun creştin, acesta avea o soţie, Dragomira, care, deşi botezată, respecta obiceiurile păgîne. După moartea lui Vratislav, Dragomira a devenit regentă pe lângă tânărul său fiu, Vaclav (Wenceslas, din celebrul cântec de Crăciun – „Good King Wenceslas”). Păgână nu numai după credinţă, dar şi prin caracterul său, Dragomira s-a remarcat printr-un nărav greu de stăpânit. Înconjurându-se de persoane care îi împărtăşeau părerile şi convingerile, ea a încercat să întoarcă istoria Cehiei spre timpurile şi obiceiurile păgâne.

Ludmila, mama lui Vratislav, a încercat să obţină înlăturarea Dragomirei de la conducere, însă sângeroasa prinţesă s-a răzbunat cumplit pe soacra sa. Ucigaşi plătiţi au dat buzna la Ludmila pe când aceasta se ruga şi au sugrumat-o, în anul 927.

Conform tradiţiei populare, sfârşitul tragic al Dragomirei s-a produs atunci când aceasta a ieşit din Visegrad, pentru ca să aducă ofrande zeilor păgâni. Pe drum, Dragomira profera blesteme la adresa credinţei creştine. Blasfemia ei nu a rămas nepedepsită – pământul s-a desfăcut şi din adâncuri s-a ridicat un foc de pucioasă, iar carul cu prinţesa s-a prăbuşit în străfundurile iadului.

Locuitorii Pragăi ştiu că Dragomira poate să apară şi în zilele noastre într-un car cuprins de flăcări, fără vizitiu. În nopţile întunecate cu furtună, printre licăririle fulgerului şi vuietul vântului, caii iadului o duc pe Dragomira pe străzile Pragăi. O altă tradiţie vorbeşte despre faptul că sufletul neliniştit al prinţesei apare o dată pe an sub înfăţişarea unui câine de foc lângă biserica Sf. Nicolae.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal