Mesajul secret al ceasului de buzunar al lui Lincoln

0
1.825 vizualizari

lincoln2Mesajul secret din ceasul lui Lincoln era un mit până în acest an, când Muzeul Naţional de Istorie al SUA a descoperit în maşinărie un text scris de ceasornicarul preşedintelui. Nici Lincoln însuşi nu a ştiut ce purta în buzunar.

Textul secret se referă la Războiul de Secesiune, iar ceasornicarul, Jonathan Dillon, vorbise despre acele inscripţii într-o ediţie de acum un secol a ,,New York Times’’ . Era un imigrant din Irlanda şi singurul simpatizant al Uniunii din atelierul de ceasornicărie unde lucra. Când s-a dat vestea că a început războiul, “aveam în mână ceasul lui Abraham Lincoln pe care trebuia să-l repar”, a scris Dillon. Aşa a ajuns să scrie în interior un mesaj precum “Fort Sumter a fost atacat de rebeli. Slavă Domnului că avem un guvern”. Stră-strănepotul lui Dillon, un avocat din New York, povesteşte că Jonathan romanţează puţin inscripţiile în povestea sa din ziar, unde acesta spunea că ar fi scris “primul foc s-a tras. Sclavia a murit”.

Directorul muzeului a constatat cu tristeţe că mesajul ceasornicarului nu conţinea textul despre sclavie, dar s-a arătat entuziasmat de impulsul acelui om obişnuit de a consemna atât de inedit importanţa istorică a acelor zile.