Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

În celebra biserică „Trei Ierarhi” din Iaşi, mormântul lui Dimitrie Cantemir este unul fals? Iar ne-au păcălit ruşii?

 • 123
 •  
 •  
 •  
  123
  Shares

blank
Imagine: prelucrare proprie

Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi este celebră nu doar pentru frumuseţea ei exterioară (se spune că ar fi fost poleită cu aur pe vremuri), ci şi pentru faptul că adăposteşte mormintele a doi domnitori cunoscuţi ai Moldovei şi României unite: Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza.

Povestea mormântului lui Dimitrie Cantemir este următoarea: se ştie că domnitorul moldovean s-a refugiat din ţara sa natală în Rusia, după ce a pierdut lupta împotriva otomanilor, prin bătălia de la Stănileşti (1711). În Rusia, Dimitrie Cantemir a mai trăit încă 12 ani, decedând în 1723 în localitatea Dmitrovsk. Se cunoaşte că a fost înmormântat în Biserica Nikolski din Moscova (care a fost ridicată de domnitor). Numai că aceasta a fost demolată odată ce s-a construit metroul din Moscova.

Dar autorităţile bolşevice ruseşti, într-un gest de bunăvionţă inexplicabil, socotesc de cuviinţă să ofere României rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Cantemir. Tot în acelaşi an, osemintele au fost depuse în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, pe lepedea raclei sale stând scris următorul text: „Aici, întors din lunga și pre greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, odihnește Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei”.

Numai că acum vine bomba… Într-un text interesant scris pe evz.ro, este citat cel mai important scriitor rus al momentului, Mihail Șișkin, care a susţinut o mică prelegere despre mormântul lui Dimitrie Cantemir (pe care l-a vizitat la Iaşi odată cu participarea la „FLIT” – Festivalul Internaţional de Literatură de la Iaşi). Astfel, Şişkin spune că acolo nu se află osemintele lui Cantemir (care s-au pierdut definitiv odată cu demolarea bisericii), ci ale unui prinţ georgian! Ne-au păcălit, din nou, ruşii, aşa cum au făcut-o cu tezaurul României?


 • 123
 •  
 •  
 •  
  123
  Shares
Reclame
Orgoni Crystal