Războiul invizibil: oamenii de ştiinţă de la Pentagon folosesc „găurile de timp” pentru ca evenimentele să dispară


Soldaţii ar putea conduce într-o zi operaţiuni militare într-un secret deplin, prin denaturarea luminii ce ar fi în stare să mascheze evenimentele. O echipă aparţinând Universităţii Cornell, având sprijinul DARPA (instituţia ştiinţifică a Pentagonului) a reuşit să ascundă un eveniment pentru 40 de picosecunde (a 10-12 parte dintr-o secundă). Ei şi-au publicat cercetările în revista ştiinţifică „Nature”.

Aceasta este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă pot să mascheze un eveniment, deşi echipe de cercetare din anii trecuţi au reuşit să facă unele obiecte invizibile. Cercetătorii de la Univ. din Texas (Dallas) au reuşit anul trecut să facă obiectele să dispară, ca urmare a efectului de miraj. În 2010, fizicienii de la Univ.din St.Andrews au folosit metamateriale pentru a înşela ochiul uman să nu poată observa ce se află în faţa lor. A masca un obiect impune încovoierea luminii din jurul acelui obiect. Dacă lumina nu loveşte acel obiect, atunci acesta nu va fi vizibil ochiului uman.

Dar, în cazul evenimentelor, mascarea (invizibilitatea) acestora se bazează pe schimbarea vitezei luminii. Lumina emisă de acţiuni e cea care ne permite să observăm evenimentele. De obicei, lumina vine cu o viteză constantă. Ceea ce au reuşit cercetătorii de la Univ.din Cornell, în termeni simpli, a fost „păcălirea” curgerii luminii, pentru o fracţiune extrem de mică.

Întregul experiment a avut loc în interiorul unui cablu de fibră optică. Cercetătorii au trecut un fascicul de lumină verde prin cablu, pe care au mutat-o printr-o lentilă care împarte lumina în două frecvenţe, una deplasându-se mai încet, iar cealalta mai repede. Apoi, cercetătorii au trecut un laser roşu prin fascicule. Întrucât laserul a fost trecut într-o perioadă extrem de mică de timp, el a fost imperceptibil. Desigur, echipa de cercetători mai are mult până a fi capabilă să mascheze evenimente de până la câteva minute. Dar, acest experiment a deschis noi posibilităţi.


Lasă un comentariu