Tycho Brahe, faimosul astronom, avea un nas de argint!

tycho BracheTycho Brahe (1546-1601), tatăl sau naşul astronomiei moderne, a devenit celebru nu doar datorită studiilor sale faimoase privind stelele, ci şi pentru că purta un nas artificial. Din argint. De ce? Pentru că nasul său natural i-a fost retezat într-un duel. Un duel provocat la 20 de ani, atunci când Tycho studia la Universitatea din Rostock (Germania). Tânărul Brahe s-a certat cu un bărbat pe nume Manderup Parsbjerg. Din cauza unei femei? Nu, datorită unor puncte de vedere diferite privind o problemă din matematică! În duelul care a urmat cu săbiile, Parsbjer a reuşit să-i taie rădăcina nasului lui Tycho.

Chirurgia reconstructivă era foarte primitivă în secolul 16, aşa că Tycho şi-a făcut singur un nas artificial din metale preţioase, pe care pur şi simplu l-a lipit!

Mormântul lui Tycho (aflat într-o biserică din Praga, Cehia) a fost redeschis în anul 1901, iar rămăşiţele sale au fost examinate de experţi medicali. Ei au confirmat faptul că deschizătura nazală a craniului are semnele purtării unui nas artificial, realizat probabil din aur sau argint.

Lasă un comentariu