Gaia va studia 1 miliard de stele din galaxia noastră! Eu nu prea am încredere în asemenea cercetări…


Gaia 5Site-ul oficial al Agenţiei Spaţiale Europene (sci.esa.int) ne anunţă că în câteva zile va fi lansată o nouă misiune spaţială (GAIA). Citez de pe acest site:

Scopul principal al misiunii Gaia este acela de a face cea mai mare şi mai precisă hartă tridimensională a galaxiei noastre prin cercetarea a 1% din cele 100 de miliarde de stele ale Căii Lactee. În timpul cartografierii cosmice, Gaia va detecta și va măsura foarte precis mişcările fiecărei stele ce orbitează centrul galaxiei. O mare parte din aceste mișcări au fost „impregnate” fiecărei stele încă din timpul nașterii sale, acest lucru permiţând astronomilor să se întoarcă în timp, în momentul în care galaxia noastră se forma. Prin construirea unei hărţie detaliate a stelelor, Gaia va oferi un instrument esențial pentru a studia formarea galaxiei noastre, Calea Lactee.

Timp de cinci ani (cât va dura misiunea sa), Gaia va observa fiecare din cele un miliard de stele de aproximativ 70 de ori, înregistrându-se astfel luminozitatea și poziția fiecărei stele de-a lungul acestei perioade. Ţinând cont şi de acurateţea extraordinară a măsurătorilor astrometrice, acest lucru va conduce la descoperirea de planete noi în jurul altor stele, de noi asteroizi din sistemul nostru solar, de corpuri înghetate din afara sistemului solar exterior, de stele pitice roşii, de supernove foarte îndepărtate, precum și de quasari.

Referitor la această ştire eu am câteva nelămuriri:

1) Astronomii au avut mari probleme în determinarea paralaxei stelei Deneb şi care se presupune că este situată la doar 1.500 de ani-lumină depărtare. Cum vor studia atunci astronomii alte stele situate la 100.000 de ani-lumină? Naveta Hipparcos a oferit date ciudate cu privire la Pleiade, deşi această aglomeraţie de stele e situată abia la 450 de ani-lumină distanţă.

2) Cum vor rezolva astronomii problema miezului galaxiei? Se ştie că o importantă porţiune din galaxia noastră e blocată privirii noastre de un nor semnificativ de praf. Pentru a vedea ce se află dincolo de nor, trebuie să trimitem navete spaţiale situate la mii de ani-lumină faţă de Pământ.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO