Mii de stele din galaxia noastră se transformă în sfere de cristal


Primele dovezi directe ale unor stele pitice albe care se solidifică în cristale au fost descoperite de astronomii de la Universitatea din Warwick. Observațiile au arătat că resturile moarte ale stelelor, cum ar fi Soarele nostru, numite stele pitice albe, au un nucleu de oxigen solid și carbon, asemănător apei care se transformă în gheață, dar la temperaturi mult mai ridicate. Acest lucru le-ar putea face cu miliarde de ani mai bătrâne decât se credea anterior. Descoperirea, făcută de Dr. Pier-Emmanuel Tremblay de la Departamentul de Fizică al Universității din Warwick, a fost publicată în revista „Nature” și se bazează în mare parte pe observațiile făcute cu satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene.

Stelele pitice albe sunt unele dintre cele mai vechi corpuri cereşti din Univers. Acestea sunt utile pentru astronomi, deoarece ciclul lor de viață previzibil le permite să fie folosite ca şi „ceasuri cosmice” pentru a estima vârsta grupurilor de stele vecine într-un grad înalt de precizie. Acestea sunt nucleele rămase de la gigantele roșii după ce aceste stele uriașe au murit și apoi se răcesc în mod constant, deoarece eliberează căldura stocată de-a lungul a miliarde de ani.

Astronomii au selectat 15.000 de stele candidate pentru pitice albe, pe o distanţă de aproximativ 300 de ani-lumină în jurul Pământului, din observațiile făcute de satelitul Gaia și au analizat date despre luminozitățile și culorile stelelor. Astfel, ei au identificat primele dovezi că stelele pitice albe cristalizează în trecerea de la lichid la solid. Dr Tremblay a declarat: „Modelul a fost prezis acum 50 de ani – că ar trebui să observăm o creștere a numărului de stele pitice albe la anumite luminozități și culori, datorate cristalizării. Toate stelele pitice albe vor cristaliza la un moment dat în evoluția lor, ceea ce înseamnă că miliarde de stele pitice albe din galaxia noastră au terminat deja procesul și sunt ca nişte sfere de cristal pe cer. Soarele însuși va deveni o stea pitică albă cristalină în aproximativ 10 miliarde de ani”.

Cristalizarea este procesul în care un material se transformă într-o stare solidă, în care atomii săi formează o structură ordonată. Când nucleul stelelor pitice albe se răcește până la aproximativ 10 milioane de grade Celsius, este eliberată suficientă energie încât să se formeze un nucleu metalic, cu o manta îmbogățită în carbon.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): archaeologynewsnetwork.blogspot.com
Foto: University of Warwick/Mark Garlick
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock