Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

O descoperire şocantă schimbă viziunea astronomilor: quasarii construiesc galaxiile, şi nu invers

153

quasarCine a apărut mai întâi? Quasarul sau galaxia? Astronomii au crezut mult timp că galaxiile tinere “hrănesc” găurile negre din centrul lor, până când aceste găuri negre se transformă în quasari, ce constituie surse incredibile de energie. Dar recent, oamenii de ştiinţă au descoperit un quasar care creează noi stele în absenţa unei galaxii-gazdă. Această descoperire sugerează faptul că aceşti quasari au creat cel puţin unele galaxii. Astfel, Universul timpuriu ar putea căpăta o nouă viziune pentru oamenii de ştiinţă.

Quasarii, surse cvasi-punctiforme de radiaţie electromagnetică, i-au contrariat multă vreme pe astronomi. Având o dimensiune mai mică decât întregul nostru sistem solar, un quasar emite atât de multă energie şi căldură,  încât ar putea lumina galaxii întregi. Şi spre deosebire de supernove (formaţiuni luminoase rezultate în urma exploziei unor stele gigante) care nu durează decât puţin timp, quasarii pot străluci pentru multă vreme.

HEo450-2958 este un quasar descoperit în 2005 şi care a atras atenţia astronomilor. Quasarul este învelit în nori de praf, care sunt mult prea mici pentru a ascunde vreo galaxie aflată prin apropiere. La 22.000 de mii de ani lumină faţă de acest quasar, astronomii au observat o galaxie-companion, ale căror stele se formează extrem de rapid. Unul din jeturile quasarului sunt îndreptate direct către acea galaxie, şi astronomii cred că acel jet conduce procesul de formare al stelelor, materia fiind “ejectată” în galaxie. Atât quasarul, cât şi galaxia se îndreaptă încet una spre cealaltă, astfel încât, în câteva milioane de ani, quasarul şi galaxia se vor uni. Astfel, se explică de ce unii quasari sunt înconjuraţi de galaxie; nu galaxia formează quasarul, ci mai degrabă invers, quasarul fiind “atras” în galaxie.

Orgoni Crystal