Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

În viitor, vom putea selecta un text de pe calculator doar cu privirea

87

computer50Modul în care oamenii interacţionează cu computerele se va schimba dramatic, fiind posibil, de exemplu, să selectăm un text doar cu privirea, spune Craig Mundie, şeful departamentului de cercetare şi strategie la Microsoft. “Astăzi, cea mai mare parte din interacţiune se face prin intermediul unui ecran, fie că-l atingi, că dactilografiezi, dai click, este doar o interfaţă grafică pentru utilizator”, spune Mundie, într-un interviu pentru CNN. “Chiar dacă aceste lucruri au o aplicabilitate largă, cred că va fi suplimentata în moduri dramatice de ceea ce noi numim interfaţa naturală”, a adăugat el. Cu alte cuvinte, aşa cum consolele de jocuri Nintendo WII sau Sony Playstation 3 creează noi moduri de interacţiune fizică, Mundie crede că va exista o revoluţie a interacţiunii fizice cu PC-ul.

Potrivit spuselor sale, computerele vor putea înţelege modul în care oamenii văd, aud, vorbesc, ating şi gesticulează şi vor putea integra aceste simţuri, pentru a crea un mod diferit de interacţiune. Fiind unul dintre cei mai influenţi oameni din lume în domeniul tehnologiei, Mundie gestionează un buget de 9,5 miliarde de dolari, alocaţi de Microsoft pentru cercetare. Interactivitatea va fi sprijinită de o nouă generaţie de multiprocesoare deosebit de puternice, a căror lansare pe piaţa va avea loc în 2012.

“Acestea ne vor permite o creştere a rezultatelor, în unele cazuri chiar şi de 100 de ori”, spune Mundie. Ce aţi putea face cu asemenea putere de procesare? De exemplu, v-aţi putea uita la un catalog de filme, să daţi din mână ca şi cum aţi întoarce foia unei cărţi, iar lista de filme ar derula pe ecran. Prima aplicaţie comercială majoră a acestei tehnologii va fi disponibilă, cel mai probabil, anul viitor, când Microsoft va lansa o nouă gama a consolei de jocuri Xbox, care va elimina cu totul dispozitivele de control de la distanţă, cum ar fi joystick-ul sau volanul. Practic, jucătorii vor deveni ei înşişi astfel de dispozitive. Consola va fi dotată cu o cameră video care va putea calcula, în timp real, poziţia a 22 de încheieturi principale din corpurile a până la 4 jucători în acelaşi timp.

Sursa: www.ziare.com

Orgoni Crystal