Această tăbliţă babiloniană misterioasă, ce prezintă harta astronomică a planetei Jupiter, schimbă dramatic istoria aşa cum o cunoaşteam! Dovada că multe din civilizaţiile antice erau mult mai avansate decât bănuiam vreodată…


tablita babilonianaUn cercetător tocmai a descifrat o tăbliţă de lut misterioasă din Babilonul antic care schimbă istoria pentru totdeauna. Dupa un studiu atent, cercetătorii au ajuns la concluzia că astronomii babilonieni au putut calcula mișcările cerești precise ale lui Jupiter cu ajutorul unei forme străvechi de calcul geometric, care, conform ştiinţei oficiale, a fost inventat peste mii de ani de către matematicienii europeni.

Antica tăbliţă babiloniană a fost tradusă de către arheologul Matthieu Ossendrijver de la Universitatea Humbolt din Berlin. Iată ce scrie site-ul Science Alert.com: „Acest lucru înseamnă că acești astronomi antici nu numai că şi-au dat seama care e orbita lui Jupiter cu mai mult de 1000 de ani înainte ca primele telescoape să existe, dar au şi folosit tehnici matematice care au format bazele moderne de calcul”.

Descoperirea este una revoluţionară, deoarece tăbliţa aparține unui grup de alte sute de tăbliţe care au fost excavate în timpul secolului al 19-lea, iar cercetătorii din întreaga lume au lucrat timp de peste o sută de ani, încercând să le decodeze. Oamenii de ştiinţă cred că tăbliţele de lut datează din jurul anului 100 sau 200 î.Hr.

Tăbliţa la care fac referire în acest articol reprezintă dovadă supremă care sugerează că astronomii antici aveau cunoștințele și capacitatea de a calcula atât viteza, cât și distanța până la obiectele cerești, folosind suprafaţa interioară a unui trapez. Astronomii babilonieni antici urmăreau planeta Jupiter pe cer într-o anumită perioadă de timp. Ei măsurau viteza planetei în fiecare zi şi foloseau forme avansate de calcul geometric care le permiteau să măsoare cu precizie viteza planetei în prima şi în a 16-a zi a măsurătorilor, lucru care le-a permis să obțină distanța parcursă. Acest lucru putea fi folosit şi pentru calculul mişcării altor planete.

Această tehnică astronomică se credea că a fost dezvoltată pentru prima dată de profesorii de la Oxford şi Paris în secolul al XIV-lea, dar iată că se demonstrează că babilonienii au fost primii. Totodată, tăbliţa dovedeşte faptul că tot babilonienii au fost pionierii calculului infinitezimal, ramură a matematicii atribuită oamenilor de ştiinţă din secolul al XVIII-lea, Newton şi Leibniz. Această descoperire unică şi revoluţionară arată cât de puțin știm despre civilizațiile antice ca vechii babilonieni, egipteni, azteci sau mayaşi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock