Ulfberht – sabia străveche care a venit din viitor


Săbiile Ulfberht reprezintă un grup de săbii medievale realizate în Anglia, datând între secolele 9 şi 11.

Fețele lamelor sunt încrustate cu inscripția „Ulfberht“, cu o cruce pe fiecare parte. Cuvântul a devenit într-un fel un logo, o marcă utilizată de mai mulţi fierari timp de mai multe secole, în încercările lor pentru a face una dintre cele mai impresionante săbi ale epocii. Aproximativ 100 – 170 de săbii Ulfberht sunt cunoscute a exista în acest moment în lume. Originea cuvântului „Ulfberht“ rămâne oarecum o enigmă.

Un documentar National Geographic pe această temă, intitulat „Secretele săbiei vikinge“, a fost difuzat în anul 2012. Referitor la compoziția acestei săbii misterioase, aceasta nu conţine aproape deloc zgură; ea are de trei ori mai mult carbon decât alte metale din acele timpuri, acest lucru dovedindu-se a fi un mare plus în consolidarea oțelului, creându-se un metal cunoscut sub numele de „oțel creuzet.“

În procesul de forjare a fierului, minereul trebuie încălzit la 1.650 de grade Celsius, ceea ce va aduce metalul într-o stare de lichid topit, permițând fierarului să îndepărteze impuritățile de zgură. Cu toate acestea, tehnologia medievală nu permitea încălzirea la o temperatură atât de ridicată, încât zgura era îndepărtată prin lovirea acesteia, o metodă mult mai puțin eficientă. Abia cuptoarele inventate în timpul revoluției industriale (secolele 17-18) au fost capabile să încălzească fierul într-o măsură să îndepărteze cea mai mare parte din zgură din compoziția sa.

Specialistul Richard Furrer a vorbit în cadrul acestui documentar despre dificultățile de a face o astfel de sabie. Furrer este unul dintre puținii oameni de pe planetă care are abilitățile necesare pentru a încerca să reproducă un Ulfberht original. „Pentru a face această sabie corectă, este cel mai complicat lucru pe care îl știu să fac”, a spus el.

Pentru a face o astfel de armă, fără a se rupe, fiind atât de ascuțită și cântărind atât de puțin, ar putea fi considerat a fi o misiune imposibilă. Specialistul Furrer a petrecut foarte mult timp, pentru a reuşi să facă o sabie asemănătoare. El a folosit tehnologie medievală, deși ea este extrem de neconvențională; cea mai mică greșeală poate transforma sabia într-o bucată de resturi metalice.

Dar, cum au reuşit oamenii, acum mai bine de un mileniu, să producă această sabie? Cine le-a oferit complicatul proces de producţie? Misterele care înconjoară acest artefact uluitor persistă până în prezent…


Lasă un comentariu