Ulfberht – sabia străveche care a venit din viitor


Săbiile Ulfberht reprezintă un grup de săbii medievale realizate în Anglia, datând între secolele 9 şi 11.

Fețele lamelor sunt încrustate cu inscripția „Ulfberht“, cu o cruce pe fiecare parte. Cuvântul a devenit într-un fel un logo, o marcă utilizată de mai mulţi fierari timp de mai multe secole, în încercările lor pentru a face una dintre cele mai impresionante săbi ale epocii. Aproximativ 100 – 170 de săbii Ulfberht sunt cunoscute a exista în acest moment în lume. Originea cuvântului „Ulfberht“ rămâne oarecum o enigmă.

Un documentar National Geographic pe această temă, intitulat „Secretele săbiei vikinge“, a fost difuzat în anul 2012. Referitor la compoziția acestei săbii misterioase, aceasta nu conţine aproape deloc zgură; ea are de trei ori mai mult carbon decât alte metale din acele timpuri, acest lucru dovedindu-se a fi un mare plus în consolidarea oțelului, creându-se un metal cunoscut sub numele de „oțel creuzet.“

În procesul de forjare a fierului, minereul trebuie încălzit la 1.650 de grade Celsius, ceea ce va aduce metalul într-o stare de lichid topit, permițând fierarului să îndepărteze impuritățile de zgură. Cu toate acestea, tehnologia medievală nu permitea încălzirea la o temperatură atât de ridicată, încât zgura era îndepărtată prin lovirea acesteia, o metodă mult mai puțin eficientă. Abia cuptoarele inventate în timpul revoluției industriale (secolele 17-18) au fost capabile să încălzească fierul într-o măsură să îndepărteze cea mai mare parte din zgură din compoziția sa.

Specialistul Richard Furrer a vorbit în cadrul acestui documentar despre dificultățile de a face o astfel de sabie. Furrer este unul dintre puținii oameni de pe planetă care are abilitățile necesare pentru a încerca să reproducă un Ulfberht original. „Pentru a face această sabie corectă, este cel mai complicat lucru pe care îl știu să fac”, a spus el.

Pentru a face o astfel de armă, fără a se rupe, fiind atât de ascuțită și cântărind atât de puțin, ar putea fi considerat a fi o misiune imposibilă. Specialistul Furrer a petrecut foarte mult timp, pentru a reuşi să facă o sabie asemănătoare. El a folosit tehnologie medievală, deși ea este extrem de neconvențională; cea mai mică greșeală poate transforma sabia într-o bucată de resturi metalice.

Dar, cum au reuşit oamenii, acum mai bine de un mileniu, să producă această sabie? Cine le-a oferit complicatul proces de producţie? Misterele care înconjoară acest artefact uluitor persistă până în prezent…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO