NASA ne avertizează că întreaga civilizaţie actuală se îndreaptă ireversibil spre colaps! De vină sunt bogaţii şi resursele puţine…

  •  
  •  
  •  
  •  

colapsul civilizatieiUn nou studiu sponsorizat de Goddard Space Flight Center (ce aparţine de NASA) a subliniat că civilizația industrială de la nivel mondial s-ar putea prăbuși în următoarele decenii ca urmare a exploatării resurselor nesustenabile și a distribuției din ce în ce mai inegală a bogăției, scrie site-ul The Guardian. Constatând că avertismentele colapsului sunt adesea considerate a fi controversate, studiul încearcă să facă uz de date istorice convingătoare care arată că „procesul de creștere și colaps este de fapt un ciclu recurent găsit de-a lungul istoriei.” NASA mai spune că toate cazurile de prăbuşire gravă a civilizaţiei au fost destul de comune de-a lungul istoriei.

Proiectul de cercetare se bazează pe un nou model transdisciplinar de „Human And Nature DYnamical – HANDY” (Dinamica Omului şi Naturii”), aplicat de matematicianul Safa Motesharri de la Fundaţia Naţională de Ştiinţă. Se constată că, în conformitate cu datele istorice, chiar şi civilizaţiile avansate, complexe sunt susceptibile să se prăbușească, ridicând semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea civilizației moderne: „Căderea Imperiului Roman, precum şi căderea imperiilor Han, Mauryan și Gupta, toate reprezintă mărturie a faptului că toate civilizațiile sofisticate, complexe și creative poate fi atât de fragile”.

Prin investigarea HANDY proiectul a identificat factorii cei mai importanţi care explică declinul unei civilizații și care ar putea ajuta la determinarea riscului de colaps: populația, clima, apa, agricultura și energia. Acești factori pot duce la colaps , atunci când converg pentru a genera două caracteristici sociale cruciale: „subţierea resurselor folositr” și „stratificarea economică a societății în bogaţi şi săraci”. Aceste fenomene sociale au jucat un rol central în procesul de colaps în ultimii cinci mii de ani.

P.S. Aşadar, şi NASA ne avertizează că urmează un colaps al civilizaţiei. Ce urmează să facem acum? Să închidem prăvălia şi să plecăm toţi pe Marte, vorba cântecului lui Smiley?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu