Mai multe computere NASA, din era misiunilor Apollo și sute de role de benzi misterioase au fost descoperite într-un subsol al unui inginer decedat din Pittsburgh, care a lucrat la NASA, spune un raport NASA, publicat ca răspuns la o lege din SUA privind libertatea de informare la cerere (FOIA). Cele mai multe dintre benzi sunt nemarcate, dar restul par a fi benzi de instrumentație ale misiunilor NASA Pioneer 10 și Pioneer 11, către Jupiter si Saturn. Cele două computere sunt atât de grele încât o macara a fost probabil folosită pentru a muta computerele, a concluzionat raportul.
La un moment dat, la începutul anilor 1970, un inginer IBM care lucra la NASA, a luat acasă computerele și benzile misterioase. Un dealer de antichităţi, invitat să curețe subsolul plin de electronice, a descoperit calculatoarele. Dispozitivele erau mod clar etichetate ca „NASA Property”, adică „Proprietatea NASA”, astfel încât dealerul a chemat NASA pentru a face cercetări.
„Vă rugăm să spuneți NASA că aceste obiecte nu au fost furate”, a declarat moștenitorul inginerului, potrivit raportului NASA. „Acestea au aparținut lui IBM Allegheny Center, Pittsburgh, PA 15212. În perioada 1968-1972, IBM a scăpat de mai multe lucruri, şi a oferit permisiunea de a le lua”.
Anchetatorii NASA au preluat 325 de benzi magnetice de date pe 8 decembrie 2015. Benzile măsurau 14 centimetri în diametru; benzile erau în stare proastă și aproape toate erau afectate de mucegai. Majoritatea benzilor nu au fost etichetate, dar din benzile care au fost etichetate, conținutul lor părea a fi legat de misiuni, inclusiv Pioneer și Helios, iar intervalul a fost cuprins între 1967 şi 1974.
Raportul NASA mai precizează că agenţia spaţială americană nu a avut nevoie de calculatoarele din subsol, pentru că erau foarte grele de scos, atât datorită dimensiunilor cât şi a greutăţii lor.
Recomandarea finală a anchetatorului NASA: „Distrugeţi benzile. Nu există dovezi care să sugereze că acest material este important din punct de vedere istoric. Vă recomandăm eliminarea prin distrugerea imediată a tuturor benzilor magnetice”.
După toate anchetele, un ultim mister a rămas nerezolvat. Calculatoarele NASA sunt etichetate cu un număr de contract: „CONTRACT NR. NAS5-2154”. NASA nu a reușit să găsească nicio evidență a unui astfel de contract. Având în vedere că NASA a șters în mod „accidental” benzile Apollo 11 privind aselenizarea din 1969, poate că această recomandare – „Distrugeţi benzile” – n-ar trebui să ne surprindă. NASA are multe de ascuns, nu?