Ce face acest om „nebun”: se automutilează, scoţându-şi ochiul cu un obiect foarte ascuţit!? Nu, e doar un derviş, care are o putere foarte mare de autovindecare…


Sufismul este de obicei înțeles ca o dimensiunea interioară, mistică a Islamului (cum este isihasmul pentru creştinism). Un practicant al acestei tradiții este, în general, cunoscut ca sufi sau derviş.

Sufismul este un curent apărut în secolul VIII și răspândit mai ales în Persia. În centrul vieții religioase a acestei doctrine se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu. Doctrina sa este influențată de mai multe religii: budism, zoroastrism, hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică, iubire și asceză.

Într-un articol destul de recent (Ştiinţa s-a dat bătută: nu poate explica cum de dervişii se pot auto-vindeca de orice rană, instantaneu!), arătam cum dervişii se pot „auto-mutila”, adică să-şi treacă prin obraji, prin limbă, prin partea inferioară a gurii, prin lobii urechilor, prin gât, prin braţe, prin torace, prin abdomen, ţepuşe şi vârfuri ascuţite. Şi, cu toate acestea, ei nu simt nicio durere, iar fiecare leziune astfel făcută se vindecă în câteva secunde, fără vreo urmă. Toate aceste lucruri au fost cercetate de oamenii de ştiinţă care au declarat că aceste puteri miraculoase de autovindecare puteau fi măsurate, dar nu şi explicate. Singura explicaţie este credinţa, dobândirea şi transmiterea misterioasă de puteri.

Aşa că nu ar trebui să vă şocheze imaginea de la începutul articolului – în ea se observă un derviş care pare că-şi scoate ochiul cu un obiect extrem de ascuţit, în cadrul festivalului de 6 zile „Urs”, ce are loc în oraşul indian Ajmer. Festivalul respectiv comemorează moartea lui Moinuddin Chishti, un sfânt sufist şi fondatorul unui ordin care-i poartă numele.

Aşa că dervişul din imagine nu va păţi nimic cu ochiul său, acest lucru arătând încă o dată puterea minţii (conştiinţei) asupra trupului…


Lasă un comentariu